Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruský opozičný politik Navalnyj bojuje o život. Jeho hovorkyňa tvrdí, že ho otrávili
Zdielať na

Ruský opozičný politik Navalnyj bojuje o život. Jeho hovorkyňa tvrdí, že ho otrávili

MOSKVA / Hlasný Kritik Kremľa, ruský bloger a politický aktivista Alexej Navalnyj je v nemocnici. Lietadlo, v ktorom sa viezol zo Sibíru do Moskvy muselo núdzovo pristáť, pretože Navalnyj javil príznaky otravy. Lekári bojujú o jeho život.

Ruský opozičný politik Alexej Navalnyj je v bezvedomí v nemocnici. Jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová na Twitteri uviedla, že sa u neho prejavili príznaky otravy. Informovala o tom agentúra AFP. Štyridsaťštyriročný politik letel zo sibírskeho Tomsku do Moskvy, keď sa mu urobilo nevoľno. Lietadlo preto núdzovo pristálo v Omsku.

"Predpokladáme, že Alexeja otrávili niečím namiešaným do čaju. To bolo to jediné, čo ráno pil," napísala na Twitteri Jarmyšová. "Alexej je teraz v bezvedomí a napojený na pľúcnu ventiláciu," dodala. Ako uviedla, politik leží aktuálne na jednotke intenzívnej starostlivosti. Do nemocnice bola privolaná polícia.

Navalnyj je líder ruskej liberálnej opozície a bojovník proti korupcii. Pred rokom musel ísť počas pobytu vo väzení okamžite do nemocnice, údajne pre alergickú reakciu. Navalnyj vtedy uviedol, že mohol byť otrávený. Incident z minulého roka pripomenula teraz aj Navalného hovorkyňa.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v roku 2018 dospel k záveru, že opakované zadržiavanie Navalného ruskými úradmi od roku 2012 do roku 2014 bolo politicky motivované.

twitter

Súvisiace články

Najčítanejšie správy