Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Humenné sa spamätáva z masívnych záplav. Neuveriteľné, čo všetko živel napáchal
Zdielať na

Humenné sa spamätáva z masívnych záplav. Neuveriteľné, čo všetko živel napáchal

HORNÝ ZEMPLÍN / To, čo vodný živel na hornom Zemplíne spôsobil za pár minút, budú ľudia dávať do poriadku ešte týždne. V Humennom a okolí sa vo štvrtok upratovalo. Zrážky síce opadli, no v meste naďalej platí 3. stupeň povodňovej aktivity. Stále monitorujú Brestovské rybníky. Kritickým bodom je hrádza. Ak by sa pretrhla, časť mesta by skončila pod vodou.

Živel vyčíňal na hornom Zemplíne. V pohotovosti bolo 220 hasičov. Desiatka obcí vyhlásila 2. povodňový stupeň. Jedna žena skončila v nemocnici. Po veľkej povodni prišlo veľké upratovanie. Aj ženy museli napnúť svaly. V kuchyni im živel rozobral podlahu. V noci poriadne nespali, no silu im dáva túžba mať čo najskôr všetko tak, ako pred príchodom veľkej vody.

"Nemôžeme sa dávať do úzkych, psychika nie je problém, ale je to dlhý čas, aby sa z toho človek dostal," povedala Anna, poškodená. Zaplavených domov sú desiatky. Kým niektorí riešia mokré steny, rodine Balkovej voda mnohé veci odniesla do neznáma. Napríklad aj obrúčky. V dome mali takmer meter a pol vody.

Situáciu v regióne naďalej monitorujú hasiči a v meste Humenné i technické služby. V teréne boli aj v noci. Primátor vo štvrtok priamo v teréne zvolal krízový štáb. Podľa jeho slov je najväčším problémom betónový priepust. Je sčasti poškodený a tiež zanesený. V prípade veľkého dažďa hrozí zopakovanie záplav. "My by sme ho najradšej zlikvidovali, ideme zisťovať, aké siete tu prechádzajú. Za pomoci hasičov by sme odstránili zábranu, aby prietok potoka nebol hatený," vyjadril sa primátor Humenného Miloš Meričko.

V Humennom naďalej platí 3. stupeň povodňovej aktivity. A rovnako tak v susednej obci Brestov. "Nad obcou Brestov sa nachádzajú dva rybníky. Jeden je napojený na druhý, došlo k upchatiu priepusty, hrozilo, že sa môže pretrhnúť hrádza," povedal riaditeľ HaZZ Humenné Marek Pavlov. Hasiči preto prečerpávali vodu z rybníkov a regulovateľne ju vypúšťali do potoka. "Zatiaľ je voda tak klesnutá, že nehrozí vybreženie. Nechali sme rezervu, aj keby prišli ďalšie zrážky, má tam voda kde ísť," povedal Pavlov.

Primátor mesta na najbližšom zastupiteľstve predloží návrh, aby zbierka pre ľudí postihnutých pandémiou COVID-19 bola použiteľná aj pre ľudí trápených povodňami. Chce im pomôcť aj cestou mestskej Komunitnej nadácie. Najťažšie skúšaným okrem najbližších pomáhajú dobrovoľníci.

Ako vodný živel spustošil Humenné, sa môžete pozrieť aj v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy