Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Apokalypsa v Humennom: Mesto sa ocitlo pod vodou. Živel ničil všetko, čo mu vošlo do cesty
Zdielať na

FOTO: Apokalypsa v Humennom: Mesto sa ocitlo pod vodou. Živel ničil všetko, čo mu vošlo do cesty

HUMENNÉ / Horný Zemplín sa v utorok ocitol pod vodou. Tá zaplavila cesty, vytrhávala asfalt, dokonca brala autá. Pomáhalo až 220 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Okrem nich mali plné ruky práce aj záchranári. Jedna žena skončila v nemocnici. Niektoré úseky ciest museli policajti úplne uzavrieť. A niekde ani nebolo vidieť, kde tie cesty vlastne sú.

Humenský kaštieľ pred 350 rokmi vodný hrad. A kým jedni si vodu okolo neho užívali, v iných častiach mesta ostali ľuďom iba oči pre plač. Bezmocne sa pozerali na to, ako im voda berie a ničí to, čo roky budovali. "Koľko sme sa tu my nadreli za dva roky s mužom, tak sme tu mali pekne, už sme si len sedeli a mysleli sme, že už len fasáda, už môžeme žiť," povedala Anna Balková, poškodená Humenčanka.

"To sa vám zrúti celý svet, všetkým nám, keď sme tu prišli," vyjadrila sa Iveta, sestra poškodenej. Kudlovský potok sa vylial. Rodina Balková škody ráta na desiatky tisíc eur. To, čo mali v kuchyni a v kúpelni, je teraz zablatené na rozbahnenom dvore. Pani Anna prišla o krajčírsku dielňu. Šitie bolo je pre ňu záľubou. "Toto tu je môj život. Ja som bez toho jak bez ruky," smutne skonštatovala Anna.

Voda z Mierovej ulice sa priamo z cesty valila na predajňu s autami. Susednú Gaštanovú ulicu policajti uzavreli. Voda tu vytrhávala asfalt a vytopila desiatky domov. Zasadal krízový štáb a primátor zvolal protipovodňovú komisiu. V Humennom ešte stále platí 3. stupeň povodňovej aktivity. A rovnako tak v Brestove. Tam je situácia ešte komplikovanejšia. Neustále monitorujú stav Brestovských rybníkov. "Aby sa nepretrhla hrádza a voda by mohla zaplaviť nielen samotný Brestov, ale aj Humenné, pretože sme nižšie položení," uviedol primátor Humenného Miloš Meričko.

2. stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v obciach Ohradzany, Veľopolie, Víťazovce, Sopkovce, Závadka, Myslina, Nižné Ladičkovce či Maškovce. Na niektorých miestach obce Kochanovce bol problém určiť, kadiaľ vlastne ísť. Na dvore v Udavskom živel so sebou zobral kus svahu. Na ňom boli zaparkované dve autá. Aj tie voda odniesla. Majiteľ pri záchrane majetku poriadne riskoval.

Ľuďom na Zemplíne pomáhalo 86 profesionálnych a 136 dobrovoľných hasičov. Práce ale mali aj záchranári. "Môžem potvrdiť zásah záchranárov v Udavskom. Posádka na mieste zistila, že žena má ťažkú reakciu na stres a po ošetrení ju previezla do nemocnice," informovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

V Humennom sa voda valila zo Záchytného tábora a zatopila suterén policajného Okresného riaditeľstva. Zaplavila aj rekreačnú oblasť Hubková. Práve tam sídli útulok. Voda sa valila pomedzi zvieratá v klietkach. Všetky sa podarilo zachrániť a sú v dočasných domovoch. "Budem žiadať príspevok pre ľudí, ktorí boli postihnutí, ako dostala dedina Pichne. Štát má pomôcť takým ľuďom, keď sa také stane," vyjadril sa Michal Babin, poslanec MsZ v Humennom a PSK. "Všetko je zničené, nič nemáme. Všetko je prázdne a odznova ideme," dodala Anna.

VIDEO z masívnych záplav, ktoré zasiahli východ Slovenska, nájdete v nasledujúcom odkaze:

​V Sabinove vyhlásili tretí povodňový stupeň

Po lokálnych záplavách vyhlásil starosta obce Milpoš v sabinovskom okrese tretí povodňový stupeň. Voda tam poškodila reguláciu miestneho potoka a podmyla aj štyri mostíky vedúce do dvorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy