Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obavy zdravotníkov sa stupňujú. Dochádza im materiál
Zdielať na

Obavy zdravotníkov sa stupňujú. Dochádza im materiál

SLOVENSKO / Kým mnohí z nás pracujú z domu, zdravotníci musia byť v práci fyzicky a denno-denne sa vystavujú riziku, že sa nakazia Covidom-19.Pacienti zatajujú napríklad pobyt v zahraničí alebo rizikový kontakt, do karantény odchádzajú aj posádky záchranárov.

Svoj príbeh nám vyrozprávala zdravotná sestra Ivona, ktorá radšej odišla načas bývať mimo domova, aby neohrozila svoje malé deti a manžela. Príbeh  ako je ten Ivonin prežíva  v týchto dňoch množstvo slovenských zdravotníkov. Do práce prichádzajú s obavami. Ona sa nakoniec, aj keď s ťažkým srdcom rozhodla od rodiny na čas odsťahovať. "Radšej  ako  by som mala domov odniesť nejakú nákazu, som sa  rozhodla teda že ich  uchránim. Manžel je  po transplantácií srdca a jeho by vírus zasiahol asi najviac. Mám šesťročného syna a osemročnú dcéru." V byte žije v ďalšími dvoma sestrami, ktoré sú tiež zdravotné sestry. "Pre nás je najťažšie byť bez tejto našej rodiny, nevieme ako dlho  budeme bez nich" dodala. Ľudí  vyzýva  k disciplinovanosti: "Vážte si,  že môžete s tými deťmi byť.  Chráňte seba aj okolie, nás zdravotníkov."

Pre lekárov situácia nie je ľahká. Lekár vo Veľkej Lomnici sa budí s pocitom, že v popoludní môže byť aj on v kancelárií.  Rúška, respirátory  a rukavice má  zo  starých zásob, ochranu  tváre si nemože meniť každý deň. Inak by sa rýchlo minuli. "Sú nedostupné, všetky ochranné prostriedky." Ešte desivejšie informácie prichádzajú od záchranárov. Ak by im dobrí ľudia nepomohli, nemajú sa ako chrániť. Ochranné oblečenie si podla slov ich prezidenta Františka Majerského zháňajú v obchodoch s pracovnou odevou. "Celé večery moji kolegovia hľadajú, kde by sme mohli nájsť ochranné filtre, ochranné masky, naozaj sa nám ozývajú súkromní podnikatelia buď, ktorí nám to darujú alebo predajú za nižšiu cenu". Kedy sa ochranné pomôcky minú nevedia,  ale je to podľa ich slov otázkov pár dní. A míňajú sa nielen zásoby ale aj záchranári. Pätnásť záchranárov je v karanténe.

Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že situácia, v ktorej by záchranári išli na výjazd a nemali by ochranné pomôcky určite nenastane. "Situácia je absolútne pod kontrolou, už v najbližších dňoch prichádzajú postupne dodávky" dodáva. Premiér Pellegrini povedal, že dnešným dňom sa začala prvá várka distribúcie určitého ochranného a zdravotníckeho materiálu cez VÚC pre ambulantných lekárov a bolo vyskladnených 70 000 ochranných rúšok, ochranných  rukavíc, návlekov na obuv primárne pre pacientov. Dodal, že  v najbližších  dňoch začne prichádzať tovar pre samotných lekárov.

Aké ekonomické dopady bude mať koronavírus na Slovensku?​ Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy