Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
J&T a EPH vyčlenili na boj proti koronavírusu 8 miliónov EUR
Zdielať na

J&T a EPH vyčlenili na boj proti koronavírusu 8 miliónov EUR

BRATISLAVA/PRAHA / J&T a Energetický a průmyslový holding (EPH) darujú Slovensku a Česku ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál na boj proti koronavírusu v hodnote 8 mil. EUR (4 milióny pre Slovensko a 4 milióny pre Českú republiku). Rozdeľovať ich budú Nadácia J&T, EPH, Nadácia EPH, Nadácia JOJ a Nadácia Poštovej banky v úzkej kooperácii s krízovými štábmi oboch krajín.

Počet infikovaných korona-vírusom neustále rastie, ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál sa však rýchlo míňajú. Do boja proti vírusu preto vtiahli už aj súkromné spoločnosti. Slovenská J&T a český EPH sa spoločne rozhodli nakúpiť materiál za 8-miliónov eur a rovným dielom ho darovať obom krajinám. Obe skupiny patria k najsilnejším ekonomickým hráčom v strednej Európe a preto sa rozhodli podať svojim krajinám pomocnú ruku. Využili kontakty v Číne a pokúsili sa zabezpečiť najpotrebnejšie pomôcky. "Ochranné rúška, tých je niekoľko miliónov, respirátory, rýchle zdravotnícke testy na vírus Covid 19, ochranné odevy, rukavice a okuliare pre zdravotnícky personál," povedal hovorca J&T Maroš Sýkora. "Naša pomoc je finančná, radi sme sa do toho zapojili a dúfame, že sa nám skoro podarí všetok zdravotnícky materiál podarí dostať na Slovensko a do Českej republiky" dodal Daniel  Pastvaj riaditeľ komunikácie EPH.

Problém so zdravotníckym materiálom však v súčasnosti nie je ani tak zaplatiť ho, ako skôr dopraviť ho k nám na Slovensko.Vzhľadom na obmedzenia, ktoré sú aktuálne v Číne, je mimoriadne komplikované získať vhodných dopravcov. Spoločnosti preto možno požiadajú o započičanie vládneho špeciálu.  Ako povedal minister  zahraničných vecí  Miroslav Lajčák. Jeden je momentálne v Číne a je naozaj k dispozícii, aby sme doviezli lieky a zdravotnícky materiál. Premiér však vidí ako schodnejšiu cestu lietadlo niektorej zo súkromných spoločností.
"My zaplatíme tú dopravu, keď to dovezú a budú nám to chcieť darovať. My pokojne zaplatíme aj jumbo jet, tak priletí plný, až po strechu naplnený".
Podľa Maroša Sýkoru prvá časť tohto daru už bola použitá na nákup zdravotníckeho materiálu v Číne, kde sú už potvrdené objednávky a prvé 4 milióny sú zaplatené.Otázne však je, kedy sa dostanú k nám do Európy.

Až situácia ukáže, či 8 miliónov bude napokon konečná suma. Obe spoločnosti sú však ochotné zvážiť prípadné navýšenie finančného daru "Ak bude potrebná väčšia pomoc, tak obe skupiny sú pripravené ďalej pomáhať." dodal riaditeľ komunikácie EPH.

Obyvatelia Prievidze symbolicky poďakovali všetkým, ktorí nasadzujú život v boji proti koronavírusu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy