Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niektorí školáci si už chystajú pomôcky na vyučovanie. Postupne sa vrátia do lavíc
Zdielať na

Niektorí školáci si už chystajú pomôcky na vyučovanie. Postupne sa vrátia do lavíc

KEŽMAROK / Návrat všetkých žiakov druhého stupňa a stredoškolákov do škôl už na budúci pondelok sa konať nebude. Včera o tom rozhodol ústredný krízový štáb. Pre niektorých kežmarských školákov to však neplatí. Už si doma chystajú pomôcky na vyučovanie a postupne sa vrátia do lavíc ešte pred Vianocami.

Aj takto bude v nasledujúcich dňoch začínať vyučovacia hodina na mestských základných školách v Kežmarku, 5 žiakov v triede a ďalší za počítačom doma. Teraz sa tak učia žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, o pár dní sa tam prestriedajú takmer všetci. V pondelok pôjdu do školy len piataci, v utorok šiestaci, potom siedmaci a ôsmaci a na konci týždňa zase deviataci.

Teraz sa tak učia žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, o pár dní sa tam prestriedajú takmer všetci. V pondelok pôjdu do školy len piataci, v utorok šiestaci, potom siedmaci a ôsmaci a na konci týždňa zase deviataci. "Máme to odkonzultované s Úradom verejného zdravotníctva SR, ktorý povedal, že je to v súlade so všetkými nariadeniami,"  tvrdí primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák. 

Učitelia majú obavy ako to zvládnu paralélne so žiakmi v triede aj tými, čo zostali doma a budú prepojení so svojimi spolužiakmi online. "Najlepšie by bolo keby sa už všetci vrátili a bolo by to ta ako pred koronou," tvrdí učiteľka anglického jazyka Jana Ďateľová."Tie dva týždne do sviatkov sa nejako zvládnu," hovorí učiteľ dejepisu Matúš Šimonov.

Riaditelia mestkých škôl si robili prieskum, či by bol záujem zo strany žiakov takto chodiť do školy. Pedagógovia sú nachystaní. "Nie je to na nás, všetko je na rodičoch, oni musia dať súhlas aby deti prišli do školy,"  tvrdí riaditeľ ZŠ Nižná brána v Kežmarku Dušan Tokarčík. "Keby sme ich raz, dvakrát dostali do školy bolo by to super," hovorí vedúci odboru školstva  MsÚ v Kežmarku Ladislav Petras.

Kežmarok nie je jediným mestom na Slovensku, ktoré ma takéto školské plány. Je ich niekoľko. A minister zdravotníctva v tom problém nevidí. "Je to podľa mňa teraz úplne legálny prístup, mohol by začať fungovať hneď aj zajtra, toto závisí od prístupu ministerstva školstva, či takýmto spôsobom spôsobom to chce alebo nechce spustiť," informoval minister zdravotníctva Marek Krajči. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy