Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výsluch Lučanského sa skončil po takmer 3 hodinách, obvinenia odmieta
Zdielať na

Výsluch Lučanského sa skončil po takmer 3 hodinách, obvinenia odmieta

BRATISLAVA / Bývalý policajný prezident Milan Lučanský podľa informácií TV JOJ už je na policajnom prezídiu. Jeho výsluch mal začať o 9:30.

Výsluch bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa skončil. Jeho advokát sa nebude vyjadrovať k trestnému konaniu. Obhajca ďalšieho obvineného z kauzy Judáš, Borisa Beňu, Daniel Lipšic pre TV JOJ uviedol, že nevie či bude Lučanský zadržiavaný políciou a bude umiestnený v cele predbežného zaistenia, ale predpokladá sa, že áno. Niektorí advokáti, ktorí zastupujú obvinených v kauze Judáš z výsluchu odišli. Podľa nich sa výpoveď Lučanského netýka ich klientov. Podľa informácii TV JOJ  Lučanský hneď na začiatku výpovede odmietol všetky skutky, ktoré sú mu kladené za vinu. 

S výsluchom začali až pred desiatou, keď na políciu prišiel aj Lučanského obhajca, ktorým je nitriansky advokát Matúš Beresecký. Lučanský si zvolil obhajcu, ktorý zastupuje v prípade vraždy Jána Kuciaka, pomocníka pri vražde Tomáša Saboa.

Zástupca obvineného Gašparoviča v kauze Judáš, Peter Erdös: "Pán Lučanský sa netýka priamo skutku, ktorý sa kladie za vinu môjmu klientovi," vyjadril sa pri odchode z policajného prezídia. 

Z čoho je Lučanský obvinený? Z úplatkov. Podľa jedného zo spolupracujúcich svedkov v trestnom stíhaní v prípade Boží Mlyn, sa už ako prezident polície sťažoval, že nedostáva žiadne čierne peniaze. Ma ich chcieť za kšefty, ktoré sa dejú okolo neho. Podľa svedka chcel peniaze od ľudí napojených na podsvetie za ich krytie pred vyšetrovaním polície. V obvinení je to napísané približne takto: " Všetci v jeho okolí robia kšefty a od jeho osoby chcú, aby ťahal každého zo sračiek. A on z toho nič nemá".

Lučanského požiadavka mala údajne smerovať k už tiež stíhanému podnikateľovi Františkovi Bohmovi. Mal od neho chcieť pravidelné výpalné a tak sa dostal na jeho výplatnú listinu. Každý mesiac mu Bohm podľa svedka polície posielal 30 tisíc euro. Cez Lučanského podriadeného Norberta Paskšiho. Policajta, ktorého NAKA zadržala pri rovnakej akcii, pri ktorej zbalili aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Exprezident si tam mohol prísť na viac ako pol milióna euro. Obvinený všetko popiera. 

Matúš Beresecký, advokát Lučanského: “Trestne veci mojich klientov medialne neprezentujem. Môžem sa pána Lučanského spýtať či mi dá súhlas na komentovanie jeho stíhania”.Pre TV JOJ ešte pred siedmou hodinou uviedol, že sa nevie vyjadriť k žiadnym skutočnostiam ohľadom toho, či Lučanský smeruje na výsluch alebo nie. Nepotvrdil ani to, či on príde na plánovaný výsluch na NAKA, ktorý sa má uskutočniť s Lučanským priamo v budove policajného prezídia v Bratislave.  

V prípade obvinenia Lučanského figuruje ďalších sedem obvinených policajtov aj príslušníkov SIS. Advokátom obvineného námestníka SIS Borisa Beňu je Daniel Lipšic. Boris Beňa je bývalý banskobystrický krajský policajný riaditeľ, neskôr šéf policajnej inšpekcie a dnes zástupca riaditeľa tajnej služby. Toho policajti podľa informácií zo zdroja TV JOJ vinia z prezradenia utajovanej skutočnosti, ako aj vydierania. Spolu s ním pre vydieranie aj ďalšieho funkcionára SIS, Petra Gašparoviča. Beňovi okrem iného kladú za vinu prezradenie vyhradenej utajovanej skutočnosti súvisiacej s takáčovcom Bohmom. Daniel Lipšic prišiel ráno do budovy policajného prezídia na výsluch Lučanského. No o pár desiatok minút odišiel. Vyšetrovateľ mu povedal, že stále čakajú, či sa obvinený dostaví na výsluch alebo nie. Advokátom budú volať. 

V rámci obvinenia je bývalému policajnému prezidentovi Lučanskému podľa zistení TV JOJ kladené za vinu v dvoch skutkoch prijímanie úplatku. Naše informácie hovoria o tom, že ho vyšetrovatelia vinia z postupného prijatia vysokej sumy peňazí za to, že mal ako policajný funkcionár zabezpečiť krytie podnikateľských aktivít takáčovca Františka Bohma, ale aj jeho ochranu pred trestným stíhaním. 

Lučanský sa ešte včera zdržiaval v Chorvátsku a pre TV JOJ uviedol, že ak ho vyšetrovateľ na výsluch predvolá, tak sa na výsluch dostaví. Televízii JOJ sa s Lučanským podarilo telefonicky spojiť v čase, keď sa nachádzal mimo Slovenskej republiky. V rozhovore uviedol, že v prípade, že bude vyzvaný, tak sa na políciu dostaví sám. "Rád by som, ale som v zahraničí," uviedol na úvod telefonátu Milan Lučanský. "Je to možné, za chvíľu sa vraciam domov," dodal. Na otázku, či pôjde na políciu uviedol, že ak bude vyzvaný tak určite. Milan Lučanský uviedol, že nevie a netuší, v akej veci by mal byť vyzvaný na výsluch. To, že ho chceli policajti zadržať viac komentovať nechcel. 

K celej situácii sa vyjadrila aj bývalá ministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy