Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komplikovaná akcia horských záchranárov: Z náročného terénu znášali zranenú turistku
Zdielať na

Komplikovaná akcia horských záchranárov: Z náročného terénu znášali zranenú turistku

MALÁ FATRA / Dve záchranné akcie v rovnakom čase mali v sobotu, 24.sepmtebra, horskí záchranári v Malej Fatre. Znášali 50-ročnú turistku, ktorá pre vyčerpanie už nedokázala pokračovať. Pomoc potrebovala aj 32-ročná Slovenka ktorá si pri návrate z Malých nocľahov zlomila nohu.

Turistka schádzala z chodníka, keď sa pošmykla, privodila si bolestivú zlomeninu predkolenia. Na pomoc jej okrem profesionálnych horských záchranárov vyrazili aj dobrovoľní. "Ten terén je tam kamenistý a sú tam schody a jej sa nešťastnou náhodou pošmyklo na jednom z tých schodov," potvrdil Andrej Bárdy z Horskej záchrannej služby Malá Fatra.

Nohu jej po príchode na miesto vákuovou dlahou zafixovali a nabalili ju do nosidiel. "Samotný transport bol kombinovaný, vzhľadom na to, že ten terén je tam rôznorodý," vysvetlil Andrej Bárdy.


Pacientku znášali aj na ramenách

"Na niektorých miestach museli bolo potrebné nosidlá dať z ramien dole a zaistené nosidlá na lane sme spúšťali dole strmým terénom," povedal Andrej Bárdy. Jednou záchrannou akciou to ale v Malej Fatre neskončilo.

50-ročná Slovenka sa počas dlhšej túry zo Šútovského vodopádu cez Mojžišove pramene vyčerpala natoľko, že už nedokázala pokračovať. "Mali sa so skupinou stretnúť v Snilovskom sedle, zviezť sa dole lanovou dráhou a pokračovať domov autobusom," priblížil Matej Sloviak z Horskej záchrannej služby Malá Fatra.

Nevládala, no nepreceňovala svoje schopnosti a požiadala o pomoc. "Po príchode sme pani zateplil, naložili na vozík a transportovali sme ju do Snilovskeho sedla, odkiaľ sme ju kabínovou lanovou dráhou zviezli dole," dodal Sloviak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy