Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tragédia na Filipínach: Havária lietadla si vyžiadala už 52 mŕtvych
Zdielať na

Tragédia na Filipínach: Havária lietadla si vyžiadala už 52 mŕtvych

MANILA / Počet obetí nedeľňajšej havárie vojenského lietadla na Filipínach vzrástol na 52. Stalo sa tak po tom, čo vojaci našli posledných päť mŕtvych, informovali v pondelok miestni predstavitelia.

Lietadlo Lockheed C-130 Hercules viezlo 96 ľudí, keď minulo pristávaciu dráhu na letisku Jolo v provincii Sulu, narazilo do kokosového lesíka a vzbĺklo. Vojaci, policajti a hasiči zachránili 49 príslušníkov armády, vrátane niekoľkých, ktorí z lietadla vyskočili predtým, než ho pohltil požiar. Časti stroja na zemi zasiahli sedem ľudí, traja z nich zomreli.

Na palube stroja boli hlavne vojaci, mnohí čerstvo vyškolení branci, ktorí mali v oblasti bojovať proti islamistickej skupine Abú Sajjáf.

Príčina nešťastia nebola bezprostredne známa. Vyšetrovatelia preskúmavajú čierne skrinky z lietadla. Regionálny armádny veliteľ Corleto Vinluan uviedol, že je nepravdepodobné, že by lietadlo zasiahla nepriateľská paľba. Náčelník generálneho štábu filipínskej armády generál Cirilito Sobejana v nedeľu povedal novinárom, že „lietadlo minulo pristávaciu dráhu a snažilo sa opäť nabrať výkon, ale nepodarilo sa mu to a zrútilo sa".

Minulý mesiac šesť príslušníkov letectva zahynulo pri nehode vrtuľníku S-70i Black Hawk počas nočného cvičenia severne od hlavného mesta Manily. Helikoptéra havarovala neďaleko bývalých leteckých základní.

Na sociálnej sieti ľudia vyjadrujú úprimnú sústrasť obetiam nešťastia. Vyjadril sa aj hovorca prezidenta Rodriga Duterte, Harry Roque: "Sme veľmi smutní z toho čo sa stalo v provincii Sulu."  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy