Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podmienky na cestovanie sa sprísnia, pre nezaočkovaných bude povinná karanténa
Zdielať na

Podmienky na cestovanie sa sprísnia, pre nezaočkovaných bude povinná karanténa

BRATISLAVA / Vláda schválila návrh Ústredného krízového štábu, ktorý hovorí o podmienkach návratu na Slovensko. Návrh rozlišuje zaočkovaných ľudí a ostatných. Jednou zo zmien je aj režim pre pendlerov. Nezaočkovaní pendleri budú musieť ísť do karantény.

Štátny tajomník Martin Klus informoval o povinnej karanténe pre všetkých neočkovaných po návrate zo zahraničia. Karanténa sa skráti zo siedmych dní na 5 dní. Nutné bude aj prihlásenie sa do e-hranice. Končí sa systém semaforu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne. Ten bude mať odporúčací charakter. "Poprosil by som občanov, aby sledovali aj dianie v zahraničí, pravidelne aktualizujeme informácie na stránke ministerstva zahraničných vecí," doplnil Klus.

Prechodné obdobie bude od 9. júla do 9. augusta, v ktorom sa nezaočkované deti od 12 do 18 rokov riadia takými istými podmienkami, ako ich rodičia. Ak sú rodičia zaočkovaní, považuje sa za očkované aj dieťa. Ak nie sú, a pôjdu do karantény, ide aj dieťa. Od 9. augusta platia pravidlá pre plne zaočkované a ostatné osoby. Tu sa ráta s tým, že aj dieťa sa môže dať v tomto období zaočkovať aspoň jednou dávkou vakcíny. 

Pendleri majú podľa Klusa niekoľko týždňov, aby sa rozhodli správne. "Nerozlišujeme medzi farbami krajín," hovorí Klus. Výnimky z očkovania majú ľudia, ktorí z naozaj vážnych zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkovaní a tehotné ženy, ktoré sa rozhodnú neočkovať sa. "Ja osobne by som odporučil tehotným dámam sa očkovať. V Amerike je už 77-tisíc žien bez následkov, ktoré boli očkované," vyjadril sa tajomník Klus. 

Cez Ústredný krízový štáb prešiel návrh na rokovanie vlády, v ktorom sa podmienky pre návrat na Slovensko delia na skupinu očkovaných a ostatných. 

Plne zaočkované osoby

Definícia plne zaočkovanej osoby

  • Vakcíny s dvojdávkovou schémou: 14 dní po podaní (15. deň) druhej dávky, platnosť 1 rok
  • Vakcíny s jednodávkovou schémou: 21 dní po podaní (22. deň) vakcíny, platnosť 1 rok
  • Osoby po prekonaní ochorenia COVID-19: 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19, platnosť 1 rok

Postup pri prekročení hraníc: Nutnosť preukázať sa potvrdením o zaočkovaní (tzv. GreenPass, prípadne Národný očkovací certifikát s QR kódom) pri prechode hranicami.

Ostatní

Postup pri prekročení hraníc:

  • Povinná registrácia v systéme eHranica
  • Povinná 14-dňová karanténa
  • Cestujúci má možnosť urobiť si RT-PCR test najskôr na piaty deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže túto karanténu opustiť hneď ako mu je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku

Nezaočkované deti do 12 rokov

Nezaočkované deti do 12 rokov sa riadia presne tými karanténnymi podmienkami ako ich rodičia.

Nezaočkovaní pendleri (prechodné obdobie do 9. augusta 2021)

Pôvodný systém Cestovného Semaforu bol masovo zneužívaný práve cez výnimky pre pendlerov. Cestovný Semafor 2 ponúka pendlerom prechodné obdobie na zaočkovanie.

Do 31.júla 2021 je možné použiť inštitút pendlera za podmienky pravidelného RT-PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní. Od 1. augusta sa budú pendleri riadiť režimom pre plne zaočkované a ostatné osoby, ktorý je opísaný vyššie.

​Taliansko bude rizikovou čiernou krajinou 

Podľa zverejnených materiálov v mape bude Taliansko zaradené medzi čierne rizikové krajiny. 

noviny.sk

Systém kontroly hraníc Cestovný Semafor 2 ponúka rýchle a veľmi ľahko vykonateľné riešenie pre kontrolu hraníc. Policajt, prípadne vojak musí skontrolovať iba dva dokumenty: (1) registráciu v eHranici, a (2) doklad o plnej zaočkovanosti (GreenPass, prípadne Národný očkovací certifikát s QR kódom). Nový systém takto výrazne skracuje čas potrebný na vybavenie cestujúcich a významne uľahčuje prácu hraničnej stráži. Jeden pracovník by teoreticky vedel vybaviť 3-5 cestujúcich za minútu a akékoľvek zdržania na hranici by mali byť minimálne, respektíve úmerné epidemiologickej situácií, ktorej aktuálne čelíme.

Lietanie z rizikových krajín

Kým letecká doprava nebola považovaná za rizikovú v prostredí pôvodného „Wuhanského“ variantu, toto sa nedá povedať o variante Delta. Ide o vysoko infekčný patogén a nedá sa preto vylúčiť, že počas letu dôjde v kabíne lietadla k super rýchlemu šíreniu. Ako opatrenie sa navrhuje podmienka negatívneho RT-PCR testu nie staršieho ako 72 hodín. Ten bude nutné ukázať pri vstupe na Slovensko. Tento návrh si vyžaduje legislatívnu zmeny cez rezort dopravy a spojov, kde by sa leteckým spoločnostiam prikázalo žiadať si od cestujúcich doklad o negatívnom RT-PCR teste ako súčasť „pre-boarding“ procedúr.

​Zoznam rizikových krajín zverejní MZ a MZV každý týždeň po konzultácií s Konzíliom odborníkov. MZ, MZV a Konzílium odborníkov budú odporúčať ľuďom do týchto krajín necestovať. Kontrola importov z týchto krajín je však prakticky nevykonateľná, ak cestujúci priletia na letisko inej členskej krajiny EÚ a tranzitujú cez ňu na Slovensko. Je preto kriticky dôležité zabezpečiť na slovenských hraniciach kontrolu očkovacieho statusu cestujúcich, keďže toto je jediná kontrola, ktorá sa dá prakticky zabezpečiť, a ktorá vytvára reálnu ochrannú bariéru pred týmito krajinami.

Ministerstvo zdravotníctva SR

Ministerstvo zdravotníctva SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy