Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
CESTOVATEĽSKÝ SEMAFOR: Nové rozdelenie krajín + prehľad opatrení dovolenkových destinácií
Zdielať na

CESTOVATEĽSKÝ SEMAFOR: Nové rozdelenie krajín + prehľad opatrení dovolenkových destinácií

SLOVESNKO / S účinnosťou od pondelka, 28. júna, sa mení rozdelenie krajín sveta podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na ich národnú epidemickú situáciu. Vyplýva to z návrhu aktualizácie krajín sveta podľa aktuálnej rizikovosti, ktorý vláda odobrila na svojom stretnutí v stredu 23. júna. V niektorých krajinách vyžadujú test alebo očkovanie, v ďalších je nutné mať registráciu a niekde stačí len cestovný doklad.

Zelené krajiny a územia:

Andorra, Austrália, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Svätá stolica (Vatikán), Španielsko, Švajčiarska konfederácia, Švédsko, Taiwan, Taliansko

Červené krajiny a územia:

Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Čierna hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kosovo, Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko, Ukrajina

Čierne krajiny a územia:

Do tejto kategórie patria všetky krajiny, ktoré nie sú zaradené v predošlom zozname.

Opatrenia dovolenkových destinácií

Kedysi nám na cestovanie v rámci dokladov stačil pas, prípadne občiansky preukaz a nejaké to cestovné poistenie. Pandémia všetko skomplikovala, a preto nám neostáva nič iné, ako si vždy pred cestou pozorne naštudovať, aké opatrenia platia pri vstupe do danej krajiny:

  • Chorvátsko 

Práve Chorvátsko sa na základe našej dobrej epidemiologickej situácie rozhodlo úplne uvoľniť podmienky pre príchod do krajiny, pre všetkých cestujúcich zo Slovenska. A tak vám pri vstupe bude stačiť len občiansky preukaz alebo pas. Napriek tomu cestovateľom do Chorvátska sa pre rýchlejšie vybavenie na hraniciach odporúča dopredu vyplniť formulár EnterCroatia (nájdete TU).

  • Slovinsko

Opatrenia pre Slovákov úplne uvoľnilo aj Slovinsko. "Stačiť Vám budú len cestovné doklady a pre istotu aj nejaké potvrdenie, že ste sa najmenej 5 dní pred vstupom do Slovinska zdržiavali v zelenej krajine, ktorou Slovensko aktuálne je. Takým potvrdením môže byť (napríklad účet z obchodu, čerpacej stanice, či reštaurácie)," informuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. 

  • Maďarsko 

Od dňa 23.6.2021 Maďarsko zrušilo takmer kompletne uzáveru hraníc, a vstupovať do Maďarska je už možné bez obmedzení, zo všetkých susedných štátov okrem Ukrajiny. "Bez ohľadu na voľný vstup do krajiny stále platí, že turisti sa nesmú v Maďarsku ubytovať. Výnimku majú očkovaní proti koronavírusu s tým, že ako zaočkovaného Maďarsko vníma každého, komu ubehlo od prvej dávky vakcíny 22 dní," informuje Klus. 

  • Rakúsko

Ak cez Rakúsko budete iba prechádzať (vrátane tranzitu na/z letiska Schwechat) pod podmienkou, že bude cesta uskutočnená bez zbytočných zastavení nepotrebujete žiadne potvrdenia. "Ak však v Rakúsku plánujete zostať nejaký čas, musíte spĺňať jednu z troch podmienok ktorými sú: 1.) zaočkovanie, 2.) prekonanie COVID-19 alebo 3.) negatívne otestovanie PCR alebo antigénovým testom, nie staršie ako 24 hodín, aby vás neotočili na letisku" informuje Klus. 

  • Grécko

Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa naďalej vyžaduje vyplnenie online formulára (nájdete TU). "Potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny (v anglickom jazyku). Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci žiadateľ potvrdzujúci mail o registrácii v online systéme a následne osobný QR kód," informuje hovorkyňa letiska M.R.Štefánika Veronika Ševčíková. 

Do krajiny Vás pustia len, ak predložíte potvrdenie o zaočkovaní, to vám v Grécku platí len, ak ste plne zaočkovaný minimálne 2 týždne, alebo máte potvrdenie, že ste za ostatných 9 mesiacov prekonali koronavírus.

V prípade, že takéto potvrdenia nemáte, musíte, ak máte viac ako 12 rokov, predložiť negatívny výsledok PCR testu na COVID-19, vykonaný maximálne 72 hodín pred vstupom do krajiny alebo negatívny výsledok antigénového testu, vykonaný maximálne 48 hodín pred vstupom do krajiny.

  • Španielsko

Aj pred odletom do Španielska nezabudnite vyplniť tzv. sanitárny formulár (nájdete TU) a to minimálne do 48 hodín pred odletom. Keďže nás Španielsko vyradilo zo zoznamu štátov s vysokým rizikom nákazy, pre vstup do krajiny okrem vyplneného formulára nebudete potrebovať okrem cestovných dokladov nič iné. "Zároveň ale odporúčame zistiť si vopred u leteckej spoločnosti podmienky nástupu do lietadla. Niektoré letecké spoločnosti od cestujúcich na vstup na palubu vyžadujú testy a to aj v prípade, že to na vstup do Španielska od občanov SR aktuálne krajina nevyžaduje," informuje Klus. 

  • Taliansko 

Vyplnený formulár (nájdete TU) vyžaduje pred príchodom do krajiny povinne aj Taliansko. Dieťa do 18 rokov v ňom môže byť zaregistrované spolu so sprevádzajúcou dospelou osobou. Pri vstupe do Talianska sa cestujúci z krajín kategórie štátov C, kde patrí aj Slovensko, musí preukázať jedným z nasledujúcich dokladov:
- negatívnym antigénovým alebo PCR testom, ktorý nie je starší ako 48 hodín. (deti do 6 rokov majú výnimku z testovania)
- alebo potvrdením o prekonaní COVID-19 (platnosť certifikátu je 180 dní od prvého pozitívneho testu)

Po novom už Taliansko bude uznávať aj potvrdenie o očkovaní

"Taliansko bude uznávať green (zelené) pasy, ktoré by mali byť na Slovensku k dispozícii od soboty. Avšak uznávať ich budú len v prípade, že od plného zaočkovania Vám uplynuli dva týždne," informuje Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy