Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík by mal do SaS draftovať Blahu
Zdielať na

Sulík by mal do SaS draftovať Blahu

Zdroj: SITA

Návrh liberálov, ako lekárov pripútať k rodnej hrude dlhovou reťazou je z tých, ktoré by si mohla bez problémov osvojiť aj vláda poslanca Fica. Vanie z neho duch boľševizmu, na ktorom bol tento birmovaný komunista odchovaný. Zároveň ukazuje, že Richard Sulík vyškrtol z predmetu podnikania svojej politickej eseročky už aj ekonomický liberalizmus, nielen kultúrny a politický.

Aj keby sme uverili, že hlava, z ktorej vybublal tento skvostný nápad, zdobí krk Jany Cigánikovej, nebolo by možné uveriť, že ho vypustila z úst bez súhlasu majiteľa a konateľa SaS. Sulík zrejme dospel k záveru, že neviditeľná ruka trhu hanebne zlyhala a lekárom, ktorí nájdu lepšie uplatnenie v zahraničí ako doma, by dal uhradiť všetky náklady na ich štúdium.

Nie je to celkom nový nápad, opísali ho od Gustáva Husáka. No treba povedať, že vtedy to aspoň celkom nediskriminačne platilo pre všetkých občanov socialistického Československa. Aj keby sa boli celkom legálne sťahovali do inej socialistickej krajiny, museli sa zo štátneho zväzku z ČSSR vyplatiť. Narátali im predovšetkým náklady na vzdelanie. Tak prečo by to tak nemohlo byť aj v rámci Európskej únie?

Isteže by sa argumenty proti našli. Už teraz sa nehlási na medicínu práve elita. Ak z jej absolventov urobíme štátnych otrokov, budú musieť lekárske fakulty vykopať veľmi hlbokú jamu, aby mohli ešte dostatočne znížiť nároky, ktoré už teraz polomŕtve ležia na podlahe. Elitní medici zo Slovenska si rovno zaplatia štúdium v zahraničí. Tí priemerní, ktorí si vyberajú medicínu len tak náhodne, lebo tam ich náhodou vzali, sa na ňu prestanú hlásiť. V pohode ich vezmú aj na právo alebo na strojarinu. Učni, ktorých pripravujú na doťahovanie skrutiek v automobilkách, si začnú hromadne dorábať maturitu vo večerných kurzoch a čoskoro budú opravovať ľudí.

Nepotrvá to dlho, Sulík bude tak akurát vo veku, keď človek začína zo zdravotného poistenia viac čerpať, než doň dávať, a budeme zo Stredozemného mora cielene loviť afrických kmeňových šamanov, aby doplnili chýbajúci zdravotnícky personál. Ešte nám budú tí migranti dobrí, len keď budú aspoň poznať pár dobrých zaklínadiel a vedieť prikladať ruky.

Zmeniť by sa to dalo jedine tak, že by sme lekárske povolanie opäť urobili atraktívnym. Čo vlastne nie je otázkou miezd, ale pomerov v zdravotníctve. Kto chce liečiť, a je v tom dokonca dobrý, nevydrží sa dlho prizerať, ako mu zomierajú pacienti, ktorých by bez problémov dokázal zachrániť. Stačilo by mať k dispozícii vybavenie a lieky, ktoré sú len o pár stoviek kilometrov ďalej úplne bežné. To sa však ľahšie povie, ako urobí. Peniaze, ktoré teraz chýbajú v zdravotníctve, by potom chýbali na účtoch najvplyvnejších oligarchov. Všetko má svoje hranice, to by si ani Sulík nedovolil. Našiel teda riešenie, ktoré je jednoduché a rýchle. Ani sám Ľuboš Blaha by to lepšie nevymyslel: keď vám ľudia utekajú za lepším, zavrite ich do klietky.

Sulíkovi to však nemožno vyčítať, nie je za tým zlý úmysel. Zdravotníctvo je krásna ľudová téma, obísť ju nemôže. Tak predkladá to najlepšie, čo so svojimi ľuďmi dokázal vymyslieť. V SaS je to totiž podobné ako v zdravotníctve. Mozgy zo strany dávno odišli. Sulík robí s tým, čo má. Bárs aj s Cigánikovou. Keby sa Blahovi nebodaj neušlo miesto na kandidátke Smeru, Sulík by ho bezpodmienečne mal draftovať do SaS. Na jeho cieľovku bude určite fungovať lepšie, ako ktokoľvek, koho tam momentálne má.

V konečnom dôsledku Sulík nepotrebuje riešenia, ale hlasy a doktori sú nepopulárni, keď im šliapne na krk, nejaké mu to zaručene prinesie.

Je to ten istý princíp, ako si kopnúť do migrantov, do Rómov, do eurohujerov, kaviarne, slniečkárov, alebo kohokoľvek. Ľudí prosto treba rozdeliť do malých, ľahko identifikovateľných skupín, ktoré môže volebná väčšina nenávidieť. Je to overený postup. Nezabúdajme, že aj Viktor Orbán začínal ako liberál, ktorý dokonca študoval za peniaze Georga Sorosa. Je to taký nový stredoeurópsky liberalizmus s nulovým súčtom - čím menej slobody majú tí druhí, tým viac jej zostane Sulíkovi a jeho kamarátom.

Súvisiace články