Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dajte už Blahovi pokoj!
Zdielať na

Dajte už Blahovi pokoj!

Zdroj: SITA

Možno máte pocit, že viete, kto je poslanec Ľuboš Blaha. Veď je to ten týpek, ktorému hromada ľudí poslala z Pohody masového fakáča. Ak o ňom neviete nič iné, je to v skutočnosti práve o jednu informáciu viac, ako ste potrebovali. Jeho jedinou pridanou hodnotou pre Smer je, že po dlhoročnom márnom úsilí konečne zvládol aspoň vytrolovať bratislavskú kaviareň. Každý jeden z tých vztýčených prostredníkov zdvihol jeho politickú hodnotu zhruba o desať percentuálnych bodov.

Blaha pôsobí zo dňa na deň nenávistnejšie a nepríčetnejšie, pretože bojuje o holú existenciu. Pokiaľ si chce udržať poslanecký plat, potrebuje byť na zvoliteľnom mieste budúcej kandidátky. Tých zhruba dvetisíc preferenčných hlasov, ktoré dostal v ostatných voľbách a predstavujú jeho reálny potenciál, by ho totiž nedokázalo posunúť ani o piaď. Jeho insitné politologické úvahy na fejsbúkoch oslovujú výhradne tú tvrdú hnedo-červenú vrstvu, ktorá priľnula na dno žumpy, a tá je zúfalo tenučká.

Blaha by už dávno nebol nikde, keby nebol dlhodobo považovaný za chránenca Pavla Pašku. Jeho jediná nádej na udržanie poslaneckého platu zomrela ako žila – biedne zhynula na špinavom betóne parkoviska pred nemocnicou a nezanechala po sebe nič, len obrovský majetok pochybného pôvodu.

Pre pravičiarov je Blaha iba nepodnetný marxistický filozof, pre naozajstných ľavičiarov zasa zradca. Iste, je to najlepší neomarxistický filozof na Slovensku, len to je podobná pozícia, ako byť najväčšou šťukou na Sahare. Niežeby bol hlupák, ako sa mnohí domnievajú. Je to vcelku bystrý oportunista, ktorý si hľadá svoju dieru na politickom trhu. Revolučný komunista, ktorý obdivuje Fidela Castra, hlasuje za programové vyhlásenie Ficovej vlády, hrdinsky bojuje proti Západu, šéfuje parlamentnému výboru pre európske záležitosti, ľúbi Putina a v zahraničnom výbore srdečne víta našich západných spojencov a partnerov. Existujú paranojici, ktorých bludy sú omnoho konzistentnejšie, no v politike stačí aj toto.

Vyzerá to tak, že Blaha si cielene vyberá oblasti uplatnenia, v ktorých je prakticky nulová konkurencia. Ťažko povedať prečo. Po svete pobehujú menej vydarené jedince, ktoré si trúfajú na viac a pohodlne uspejú. Pokiaľ sa neštylizuje ako novopohanská paródia upíra z éry nemého filmu, vyzerá na pohľad úplne normálne, má solídne vzdelanie, nadpriemernú inteligenciu, skvelú jazykovú výbavu a krásnu rodinu. Pokúsiť sa mu dostať do hlavy a pochopiť ho by však mohlo byť traumatizujúcim zážitkom, za ktorý to rozhodne nestojí. Milý vesmír už vie, za čo ho v nej uväznil na doživotie, návšteve odsúdeného bude rozumnejšie vyhnúť sa.

V skutočnosti má Ľuboš Blaha presne rovnaký politický význam ako Ján Senko, Milan Panáček alebo Mária Janíková. Hlasuje ako treba, robí, čo mu kážu. Je malým ale užitočným kolieskom v stroji na štátne peniaze. Nepracuje pre proletariát, ale pre Roberta Fica a multimilionárov v straníckom pozadí Smeru. Za ich záujmy hlasuje v parlamente, pomáha presadzovať zákony, ktoré ich dlhodobo chránia a zlepšujú ich životy. Nech mu slúži ku cti, že to robí iba za svoj poslanecký plat, z ktorého ešte nikto nezbohatol. A hoci by to nerobil z presvedčenia,  aspoň to robí poctivo, svedomito, usilovne a čestne. Prinajmenšom neexistuje informácia, že by bol niekedy Fica či niekoho z jeho ľudí podrazil, či sa im nejako vzpriečil. Lenže to nie je bohvieaká pridaná hodnota, takí sú tam skoro všetci a záujemcov o ich miesta sú v členskej základni tisíce.

Ak sa chce Blaha ešte niekedy dostať do parlamentu, musí sa doň pretrolovať cez liberálne elity. Pokiaľ dokáže vyvolať nenávisť, má zrazu na politickom trhu hodnotu. Nie každý nenávistný, zakomplexovaný, frustrovaný chudák sa totiž vidí v Kotlebovi. Keď sa zrazu nájde v Blahovi, robí to z neho cennú politickú akvizíciu. Smer už beztak nemá veľmi čo iné ponúknuť. Lacné milodary pre ľudí, ktorým nedokázal ani po všetkých tých rokoch vo vláde zlepšiť postavenie a spoločnú nenávisť ku každému, kto si ho napriek tomu dokázal zlepšiť sám.

Blaha už roky skúšal šíriť nenávisť, hoaxy, antidemokratickú propagandu, oslavoval diktátorov, obhajoval masových vrahov a zúfalo sa pokúšal uraziť ľudí, ktorí sú lepší ako on, v márnej nádeji, že si ho všimne aj niekto iný než hŕstka virtuálnych kamarátov zo sociálnej siete. Bolo nesmierne hlúpe dávať mu pozornosť, ktorú si v žiadnom ohľade nezaslúži.

Ak už raz comrade Blaha úspešne preliezol zažívacím traktom Pašku a padol do národnej rady, nezbavíte sa ho tým, že ho rovnomerne rozmažete po celom verejnom priestore. Bude z toho len príšerný, všadeprítomný smrad. Nechajte ho radšej v pokoji zoschnúť v kúte.

Súvisiace články