Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico je ako zlatá žila. Máte ho, aj keď nechcete
Zdielať na

Fico je ako zlatá žila. Máte ho, aj keď nechcete

Takže nášho sociálnodemokratického premiéra Roberta Fica už aj Washington Post označil za európsku krajnú pravicu. Ba aj šupol jeho portrét do jednej koláže s Donaldom Trumpom, Marine Le Pen a Viktorom Orbánom.

Aj by to bola sranda náramná, keby to nebola taká hanba. Lebo či ho už milujete alebo nenávidíte, Fico je váš premiér. Áno, aj keď ste ho nevolili. Je ako akné alebo zlatá žila: je jedno, že ste ho nechceli, máte ho.

Dalo by sa donekonečna polemizovať, čo ešte je krajná pravica a čo už nie je. Vo Washington Post si prosto všimli jeho výroky o migrantoch a islame. Úspešne nimi konkuruje Richardovi Sulíkovi, Borisovi Kollárovi i Mariánovi Kotlebovi. Nuž ho zaradili tam, kam opticky zapadá, nie tam, kde by sa sám rád videl.

My ale, samozrejme, vieme, že Fico je asi taký ultrapravičiar ako marxista. Fico prosto iba hovorí, čo mu prieskumy verejnej mienky kážu. Preto si teraz tak často protirečí. Pohoršuje sa, že na Slovensku otvorene pochodujú fašisti, no tvrdohlavo nazýva Rómov cigánmi, ako bársktorý tupý nácek z kysuckej krčmy. Dokonca v rámci jedného prejavu.

Na prvý pohľad to môže pôsobiť aj ako veľmi pokročilé štádium niektorého neurologického ochorenia, ktoré postupne likviduje pacientov mozog, ide však iba o celkom obyčajnú paniku. Ľudsky veľmi ľahko pochopiteľnú. S veľmi jednoduchou príčinou.

Prieskumy hovoria, že podpora fašistov rastie. Veľmi rýchle. Veľmi masívne. Povedané po lopate: Kotleba to tu prevalcuje. Mediálny supertím mediálnych überexpertov zrejme dospel k logickému záveru, že na Kotlebu  treba ukázať prstom, že je zlý. Fuj, bakaný Kotleba. Prečo? Lebo je to sprostý fašista. Jeho fanúšikovia chcú lynč. Pozabíjať cigánov, slniečkarov, moslimov, politikov, buzerantov, zlodejov, establišment, inteligentov... každého, kto nie je ľud. Nie nutne v tomto poradí, ale všetkých.

Prieskumy hovoria, čo musí Fico povedať, keď sa chce zavďačiť ľudu. Alebo aspoň takému dielu ľudu, ktorý rozhodne o budúcej vláde. Ľud chce predovšetkým počuť, že jeho budúci vládca mu dovolí pozabíjať cigánov, slniečkarov, moslimov, politikov, buzerantov, zlodejov, establišment, inteligentov... no každého, kto nie je ľud.

Fico nie je obmedzenec. Na rozdiel od Sulíka vie, že je v pasci. V tomto okamihu mu už ale neostáva iné, ako horúčkovito robiť, čo dokáže. A jediné čo ešte dokáže, je robiť kampaň Kotlebovi.

Bolo by nám veru lepšie bez neho. Lenže akné, zlatá žila a slabí premiéri potrebujú čas.