Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zo Sulíka rastie politik Mečiarovho a Ficovho formátu
Zdielať na

Zo Sulíka rastie politik Mečiarovho a Ficovho formátu

Ak ruský provládny denník Izvestija napíše o Sulíkovej SaS, že chce výstup Slovenska z Európskej únie, nemusí to byť žiadna zlomyseľná manipulácia. Zaváňa to skôr šlendriánstvom. Redaktor podrobne preskúmal Sulíkove vyjadrenia i jeho agendu, ale už sa ho neobťažoval opýtať, k čomu sa chce prihlásiť aj verejne.

Ruský denník vlastne len vyšiel v ústrety Sulíkovej požiadavke na ukončenie politickej korektnosti – videl pred sebou „kačku“, tak ju pomenoval „kačkou“. Stačí si napokon čítať Sulíkove blogy. Trebárs toto:

„Liberáli by najradšej národné štáty zrušili, preto sú tak horlivo za európsku integráciu. Pre tých, ktorí si dovolia oponovať, si našli aj príslušnú nadávku: nacionalista. Nuž tak dobre, z pohľadu liberálov som nacionalista, lebo som za zachovanie národných štátov. ...A nechcem, aby tu žili státisíce ľudí z iných kútov sveta, lebo to obmedzí slobodu občanov Slovenska. Rovnako nechcem, aby sa na Slovensku (a ani v Európe, no v niektorých krajinách sa tomu dnes už fakticky nedá zabrániť) rodilo viac moslimských ako nemoslimských detí. ...Pre tých ľudí, ktorí si dovolia nechcieť mať vo svojej krajine množstvo migrantov si liberáli vymysleli ďalšiu nadávku – xenofób, resp. rasista, ak niekto spraví tú chybu, že tých nechcených migrantov bližšie špecifikuje.“

Richard Sulík pravidelne hovorí i píše to isté, čo poprední predstavitelia európskej krajnej pravice. Táto „fašistická internacionála“ považuje rozbitie EÚ za jeden zo svojich prvoradých cieľov a pri pohľade z Moskvy to môže vyzerať aj tak, že Sulík nielen ide proti EÚ, ale dokonca z nej chce aj vystúpiť.

Čo však nemusí byť úplná pravda.

Sulík naozaj nikdy netvrdil, že chce z EÚ odísť. Naopak - sústavne zdôrazňuje, že bez ohľadu na to aká je mu odporná, chce v nej zotrvať.

Sulík by bol zrejme omnoho radšej, keby sa únia rozpadla sama a on by za to nemusel prijímať žiadnu zodpovednosť. Čo v konečnom dôsledku je jedným z možných scenárov. S rečami o slovexite sa ale Sulík zaručene ponáhľať nebude, už len preto, lebo keby teraz pripustil, že má oň záujem, nemohol by ho neskôr zobchodovať.

Ono je to tak, že Sulík chce vládnuť. Veľmi. Neexistuje cena, ktorú by za to nebol ochotný zaplatiť. Existuje však cena, ktorú si za vládu jednoducho nemôže dovoliť – je absolútne vylúčené, aby vládol s Ficom. Lenže momentálne to vyzerá tak, že nebude možné zostaviť vládu ani bez Smeru, ani bez SaS.

Je teda pravdepodobné, že naša najbližšia vláda bude menšinová. Kto jej bude chcieť šéfovať, bude si musieť kúpiť aspoň tichú podporu Kotlebových fašistov. Cenou (alebo jej súčasťou) temer určite bude referendum o zotrvaní v NATO a EÚ.

Sulík dnes nemôže pripustiť, že by z EÚ s radosťou odišiel, pretože by tým len znížil svoju budúcu cenu. Rastie nám z neho naozajstný politik - Mečiarovho a Ficovho formátu.