Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľubomír Galko: Ideme bojovať s prevádzačmi. Držím palce
Zdielať na

Ľubomír Galko: Ideme bojovať s prevádzačmi. Držím palce

Národná rada SR v stredu 10.05.2017 schválila Návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do operácie EUNAVFOR MED Sophia. Je to vojenská operácia EÚ v južnej časti centrálneho Stredomoria, ktorá má za úlohu prispieť k rozloženiu a eliminácii gangov pašerákov ľudí a zabrániť obchodovaniu s ľuďmi v južnej časti centrálneho Stredomoria prostredníctvom „systematického úsilia o identifikáciu, zaistenie a likvidáciu plavidiel a aktív, ktoré prevádzači alebo obchodníci s ľuďmi využívajú alebo v prípade podozrenia môžu využívať“.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

Súčasťou úloh tejto operácie je aj poskytovanie výcviku líbyjskej pobrežnej stráži a námorníctvu.

Treba oceniť, že Slovensko sa pridáva k 24 krajinám EÚ, ktoré participujú na tejto operácii. Je zrejmé, že zapojenie sa maximálne 10 vojenskými policajtmi, príslušníkmi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí budú pôsobiť na nemeckej lodi pod nemeckým velením, je solidárne a symbolické. No napriek tomu v očiach spojencov robí zo Slovenska spoľahlivého a dôveryhodného partnera.

Zároveň musím podotknúť, že prichádza na slová a riešenia – tak moje osobné, ako aj našej politickej strany Sloboda a Solidarita. Ako prvý politik som totiž už v roku 2015 vyslovil názor, že nelegálnych migrantov treba odchytávať už na mori a plavidlá pašerákov treba nekompromisne potápať (viac TU) a SaS ako jediná politická strana na jar 2016 prezentovala riešenia migračnej krízy (viac TU ), medzi ktoré patrili aj tie, ktoré sa dnes úspešne realizujú.

Práve operácia Sophia je typ vojenskej operácie, ktorú by malo Slovensko preferovať pred napríklad „poriadkovými“ operáciami typu UNFICYP na Cypre. Pridaná hodnota pre našu krajinu je nesporná – okrem vyššie spomenutej solidarity a dôveryhodnosti je to aj skutočnosť, že migračná kríza spolu s hrozbou terorizmu je moderná hrozba, ktorá nielenže ohrozuje európsky kontinent, ale ktorej môže v budúcnosti čeliť priamo aj Slovensko.

Zároveň však už dnes treba uvažovať, čo so zahraničnými misiami a operáciami medzinárodného krízového manažmentu z pohľadu Slovenska ďalej.

Tu sú návrhy SaS :

  1. Vyslanie jednotky OS SR do Pobaltia a po dohode s niektorou z vedúcich krajín jej začlenenie do jedného z novovytvorených práporov. Zabezpečenie jej dlhodobej rotácie v rozsahu približne 150 vojakov a zabezpečenie jej adekvátnej logistickej podpory.
  2. Pokračovanie v pôsobení v operácii Resolute Support v doterajšom rozsahu približne 60-70 vojakov v súlade s potrebami Afganistanu a rozhodnutiami spoločne so spojencami na úrovni NATO.
  3. Vo výhľade piatich rokov postupné stiahnutie príspevku OS SR na Cypre a (1/5 príspevku ročne) a následné posúdenie využitia ušetrených počtov pre posilnenie exekutívnych operácií EÚ. Včasné informovanie cyperskej strany o zámere aj harmonograme.
  4. Primerané (v rozsahu niekoľko desiatok vojakov) prispievanie k boju proti terorizmu v oblasti Blízkeho východu, napríklad výcvikom miestnych regulárnych vojenských síl (Irak) alebo zdravotníckou podporou.
  5. Okrem toho, ako som už spomenul na inom mieste, SaS podporuje aj myšlienku zvýšenia obranyschopnosti EÚ a s tým súvisiacich vojenských spôsobilostí pod jednotným velením.

Súvisiace články