Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľubomír Galko: Prečo Mizík áno a Fico nie alebo polícia ako nástroj Kaliňákovej propagandy
Zdielať na

Ľubomír Galko: Prečo Mizík áno a Fico nie alebo polícia ako nástroj Kaliňákovej propagandy

Robert Kaliňák spravil z polície nástroj svojej politickej a straníckej propagandy a zneužíva a využíva policajtov na svoje osobné ciele a diskreditáciu politických súperov. Konanie tejto organizovanej skupiny je amorálne, odporné a nebezpečné, lebo znedôveryhodňuje políciu ako organizáciu. Lebo znedôveryhodňuje samotných policajtov v očiach verejnosti.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

Polícia obvinila dvoch poslancov NR SR, Stanislava Mizíka a Milana Mazureka, zo šírenia extrémizmu. Poslancovi Mizíkovi dokonca spravila prehliadku priamo v kancelári v NR SR. Mazurekovo video, v ktorom bol súčasťou skupiny, hádžucej kamene a plastové fľaše do turistov – moslimskej rodiny s kočíkom a reval po nej ako nepríčetný, obletelo Slovensko i  svet. „Známou firmou“ je takisto Stanislav Mizík a známe sú tiež jeho „odvážne“ antisemitské vyhlásenia či statusy i jeho útek pred útlou redaktorkou televízie, ktorá ho chcela s nimi konfrontovať. Z tohto hľadiska je správne, že polícia koná podľa zásady „padni komu padni“. Otázky o policajných spôsoboch však vyvstávajú :

  • Vytiahnutie Mizíka z rokovania výboru pre školstvo a vzdelávanie kvôli odovzdaniu uznesenia o obvinení a prehliadka jeho kancelárie za prítomnosti médií boli obyčajné divadlo. Policajti mohli hravo počkať na koniec výboru a hlavne nebol dôvod prizývať k tomu médiá. Uznesenie mohol dostať poštou alebo mohol byť predvolaný na políciu, prípadne mu mohlo byť odovzdané v mieste jeho trvalého bydliska tak, ako sa to robí štandardne.
  • Prehliadka Mizíkovej kancelárie (opäť za asistencie médií) by bola pochopiteľná, ak by súčasne alebo predtým či následne prebehla aj prehliadka jeho domácnosti. O tejto skutočnosti nie je nič známe, dokonca sa ani nevie, či musel odovzdať poslanecký notebook.
  • Poslanecký klub Kotleba – ĽSNS bol schopný nastúpiť takmer v celom zložení na tlačovú besedu na pôde NR SR v Bratislave, a to napriek tomu, že schôdza neprebiehala a viacerí poslanci tejto strany nemali ani zasadnutia výborov (napríklad Marián Kotleba). Pritom poslanci ĽSNS nie sú z Bratislavy.
  • Len čo sa niektorí predstavitelia z opozície z SaS a OĽaNO pozastavili nad priebehom a načasovaním akcie, Robert Kaliňák vyštartoval na tlačovú besedu, na ktorej ich absurdne obvinil z pripravovanej spolupráce s Kotlebovou stranou ĽSNS, čím daný zákrok polície okamžite spolitizoval.

No a potom je úplne legitímna otázka, prečo polícia nie je schopná takýmto istým spôsobom doručiť predvolanie na súdny proces Robertovi Ficovi, ktorý sa dlhodobo vyhýba prevzatiu listových zásielok s takýmto obsahom. Áno, počas zasadnutia vlády. Veď je to flagrantné pohŕdanie spravodlivosťou! A, samozrejme,  aj za prítomnosti televíznych kamier. Bolo by to presne to isté ako v prípade Mizíka.

Ďalšia vysoko legitímna otázka znie, prečo na niektoré zákroky polícia volá média a na niektoré nie. Napríklad pri prehliadke Matovičovej firmy niektoré médiá boli. Takisto pri prehliadke domu Ladislava Bašternáka, ktorá slúžila aj na vtedajšie vypustenie verejného tlaku nahnevaných ľudí. Tí s lepšou pamäťou si spomenú na demonštratívnu prehliadku auta bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca, ktorý odhalil tunelovania VSS počas prvej Ficovej vlády. Bolo ho treba zastrašiť, znemožniť, skompromitovať, tak si policajná vrchnosť pozvala k zákroku médiá.

A ďalšia legitímna otázka je načasovanie. Už spomínaná prehliadka Bašternákovho domu prebehla, keď bolo treba prekryť odvolávanie Roberta Kaliňáka v NR SR. Akcia „Mizík“ teatrálne zasa v čase, keď rezonovala kauza s otváraním listov poslancom NR SR v podaní pravej ruky Andreja Danka, Daniela Guspana. Prehliadka Mikulca sa uskutočnila zasa v čase, keď silneli tlaky na vyšetrenie tunelovania VSS.

Takéto náhody sa nedejú náhodou. Je nemysliteľné, aby o takých závažných veciach, ako je zavolanie médií k zásahu, navyše načasované vždy pri nejakej kauze vládnych špičiek, rozhodovali jednotliví riadiaci policajti. Nie, riadi a koordinuje to niekto iný. Som presvedčený, že je to minister vnútra Kaliňák a ľudia z jeho blízkeho okolia.

Robert Kaliňák spravil z polície nástroj svojej politickej a straníckej propagandy a zneužíva a využíva policajtov na svoje osobné ciele a diskreditáciu politických súperov. Konanie tejto organizovanej skupiny je amorálne, odporné a nebezpečné, lebo znedôveryhodňuje políciu ako organizáciu. Lebo znedôveryhodňuje samotných policajtov v očiach verejnosti. A to všetkých – teda aj tých, ktorí si chcú vykonávať poctivo svoju prácu a napĺňať svoje poslanie. Pomáhať a chrániť občanov našej vlasti. A som presvedčený, že to chce napĺňať drvivá väčšina našich policajtov.

Súvisiace články