Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jana Kiššová: Oplatilo sa bojovať, návrh na zdaňovanie podlaží stiahnu
Zdielať na

Jana Kiššová: Oplatilo sa bojovať, návrh na zdaňovanie podlaží stiahnu

Každý návrh zákona sa proste nepodarí. O tom, ktorý mal začať zdaňovať v domoch všetky podlažia, to platí dvojnásobne. Mal prejsť pekne potichúčky, ako poslanecký návrh. Bez primeranej diskusie, bez pripomienkového konania, len rýchlym odmávaním v parlamente. Preto zaň v prvom čítaní hlasovali všetky koaličné strany. Áno, vrátane Mostu-Híd, ktorý sa dnes tvári, že „ani bohovi“.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

Na Slovensku sa odjakživa stavalo na malých pozemkoch. Teda nie všetci, ale ak abstrahujem od zopár haciend a veľkých domov, ktoré vlastní horných desaťtisíc, tak to platí. Všetci poznáme tie klasické „kocky“, ktoré za socializmu, hlavne na vidieku, rástli ako huby po daždi. Ľudia si ich často svojpomocne stavali a podľa potreby nadstavovali, aby u nich mohli časom bývať „mladí“. Tí dnes bývajú v meste alebo v zahraničí a dôchodcovia, ktorí vo svojich domčekoch celý život bývali, by sa po tejto plánovanej novele zrejme nedoplatili. Ťažko by sa asi snažili presťahovať do niečoho menšieho, pretože väčšina týchto domčekov je dnes nepredajná.

O dôvodoch, prečo vnímam tento návrh negatívne, sme hovorili v Téme dňa na TA3 s poslancom a jedným z autorov tohto návrhu, Ľubomírom Petrákom. Už pred reláciou som sa pýtala, kedy návrh stiahnu, pretože mi scenár tejto absurdnosti pripomínal starý známy scenár: najprv príde koalícia s návrhom, opozícia spolu s občanmi sa zhrozí, médiami sa preženie vlna kritiky, po ktorej víťazoslávne nastúpi premiér. Ten niekomu zavolá, niekoho odvolá a zachráni občanov.

Poslanec Petrák ma ale ubezpečoval, že sa nič sťahovať nebude, pretože je to super návrh. Počas diskusie dokonca vytiahol tabuľku, ktorá mala dokazovať, že občania vlastne budú platiť na daniach menej a všetko si (opäť) „odskáču“ len podnikatelia. Veď tí majú z čoho. Z tabuľky a možnosti do nej na 28 sekúnd nahliadnuť nebolo jasné nič. Ani nemohlo, bolo v nej príliš veľa neznámych. O výške daní z nehnuteľností totiž rozhodujú samosprávy. Od nich záleží, aké sadzby dane určia a či by ich po tejto zmene znížili. Alebo skôr neznížili. Veď prečo by to robili? Celý tento návrh nebol ničím iným, len lobizmom samospráv. Nie náhodou boli dvaja z predkladateľov primátor a starosta, tešiaci sa z vidiny vyšších príjmov bez toho, aby si špinili ruky nepopulárnym opatrením a zniesli tak neželanú podobu kritiky svojich ovečiek. Chceli totiž, aby parlament schválil zvýšenie daní, na ktoré sami (samosprávy) nemajú odvahu. Veď chcú a vyššie príjmy, no aj opäť zvolení.

No ale, diskusia sa rozprúdila a ľudia zistili, čo sa na nich chystá. Okrem nej sa spustila aj lavína kritiky. To je žiaľ jediné, čo tu dnes platí. Netrvalo ani tri dni a už sa nechala koalícia počuť, že návrh stiahne.

Ten skvelý návrh, ktorý podľa sociálneho demokrata Petráka všetkým pomôže, ku ktorému je prehľadná tabuľka, z ktorej je nadovšetko jasné, ako sa ľuďom znížia resp. nezmenia dane a ako budú všetci spokojní. Tento návrh sa sťahuje.

Našťastie.

Súvisiace články