Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prečo to tej Nicholsonovej robia? Veď to nie je žiadna Krempaská
Zdielať na

Prečo to tej Nicholsonovej robia? Veď to nie je žiadna Krempaská

Zdroj: TV JOJ/Róbert Fritz

Ak zmlátia mladú ženu na ulici, len tak, lebo sa niekomu nepáči, je to poburujúce. Totálne cez čiaru. Vtedy je povinnosťou každého slušného človeka vyliezť na barikádu a bojovať. Teda, pokiaľ sa tá mladá žena volá Hedviga Malinová. Keď sa volá Alena Krempaská, nemusíte ani zdvihnúť hlavu od svojho telefónu. Len si nerušene dopíšte ten pobúrený status o neúnosne úbohých pracovných podmienkach a šikanovaní poslancov národnej rady.

Útok na Krempaskú, presnejšie mlčanie intelektuálnej elity o ňom, ukázalo, aké je naivné deliť slovenskú spoločnosť na sprostú agresívnu fašizoidnú kysuckú krčmu a na slniečkársku pravdoláskarskú bratislavskú kaviareň. V skutočnosti žiadna bratislavská kaviareň neexistuje. Rozdiel je len v tom, kto koho neznáša.

Alena Krempaská je občianska hyperaktivistka s veľmi špecifickými názormi a iritujúcim spôsobom ich prezentácie. Nebude priveľa takých, ktorí by s ňou sympatizovali. Lenže zastať sa niekoho, s kým sympatizujeme, jedného z „našich“, je obyčajný primitívny pud. Zastať sa niekoho, kto je nám nesympatický, irituje nás a sami máme čo robiť, aby sme k nemu dokázali ostať dôsledne zdvorilí – až to je humanistická západná kultúra.

Špekulácie, že Krempaskú nechal zmlátiť Fico alebo Kaliňák, aby skompromitoval protesty pred Bonaparte, majú v tomto okamihu rovnakú hodnotu i zmysel, ako úvahy o škodlivých účinkoch chemtrails a svetovom sprisahaní, ktoré za ním stoja. Čo zároveň neznamená, že otravnú aktivistku nechal zmárovať Matovič alebo Sulík. Niežeby by stála ktorákoľvek z týchto možností úplne mimo predstaviteľného. No kým niekto vierohodne nedokáže opak, je najpravdepodobnejšou verziou, že ju nejakí agresívni debili spoznali a dobre jej naložili, pretože ju fakt neznášajú. Lebo keby nič iné, tak Occamova britva: ak je možné nejaký jav vysvetliť viacerými spôsobmi, správny býva ten najmenej zložitý.

Môžeme smelo aj vychádzať z predpokladu, že Krempaskú zbili pre jej politický názor. Alebo môžeme začať špekulovať, ako Kaliňák pri Hedvige, aké iné dôvody by ešte mohli existovať. No ktorý slušný človek by sa už chcel ocitnúť v Kaliho spoločnosti?

Podobné veci začínajú trebárs aj tak, že poslanec Osuský sa na proteste pred Bonaparte nechá vyprovokovať a vylepí po papuli Rudolfovi Vaskému, mimoriadne otravnému úbožiakovi, na ktorého duševné zdravie by autor tohto textu nestavil väčšiu sumu, než nepatrnú. Fyzické násilie, mimo primeranej a nevyhnutnej sebaobrany, však jednoducho nie je ospravedlniteľné. Ak ho ale pán poslanec ani nežiada a tou fackou otravnému chudákovi sa ešte, za pritakávania svojich kolegov, verejne chváli, je to prosto jasný signál pre voličov a sympatizantov, že občasné zaucho je prípustné, zdravé a dobré.

Mlčanie väčšiny je v tomto prípade pochopiteľné. Väčšine práve dochádza, že fašizmus už nie je hanba, ale mainstream. Väčšina už chystá povraz a vidly. Väčšina sa teší na lynč. Desivé je mlčanie menšiny. Zdá sa, že je naozaj ľahšie zastávať sa práv utečencov a moslimov. Nijakí tu totiž nie sú.

Ak teda Lucia Nicholsonová, pre nedostatok akejkoľvek reálnej agendy, rieši seba, nie je to dôvod podať jej veľký pohár studenej vody, aby sa trochu schladila a prestala byť hysterická, ale impulz hystericky ziapať s ňou. Bez ohľadu na to, či jej po pôrode prácu zakazujú, alebo pridelia. Oboje je poburujúce. Toto je teraz ťažisko verejnej diskusie.

No dobre. Skúste si to prečítať nahlas: „Chúďa Nicholsonová, tá si takéto facky od Danka fakt nezaslúži, veď to nie je žiadna Krempaská.“

Ak vám ani po tomto neznie vlastný hlas aspoň trochu čudne, tak vám prajem príjemnú zábavu s tým povrazom a vidlami. Čoskoro si s nimi prídu aj po vás.