Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ľubomír Galko: Nemôžeme zlikvidovať NATO a zároveň čeliť utečencom
Zdielať na

Ľubomír Galko: Nemôžeme zlikvidovať NATO a zároveň čeliť utečencom

Zdroj: SaS

Nastal čas na skutky. Dohoda naprieč celým politickým spektrom +0,1% HDP do rozpočtu obrany ročne až po dobu, pokiaľ nedosiahneme 2% HDP, by mohol byť jeden z prvých veľmi dobrých krokov, ktorým by sme dokázali, že to myslíme s obranou a bezpečnosťou Slovenska a vlastne celej EÚ vážne.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

Účinná ochrana vnútornej bezpečnosti občanov Slovenskej republiky, ochrana bezpečnosti štátu a celej Európskej únie, je závislá na tom, či existuje takpovediac celospoločenský celoeurópsky konsenzus o bezpečnostných rizikách.

Myslím si, že žijeme v dobe, ktorá nám už dožičila dostatok vypuklých podnetov na to, aby sme dokázali reálne hrozby identifikovať a prijať voči nim adekvátne opatrenia.

To, čo teraz uvediem, bude popri tom všetkom skepticizme pôsobiť bizarne: Som presvedčený, že práve dnes sa nachádzame v ideálnom období na systémovú modernizáciu armády, na reformu policajného zboru, tajných služieb a najmä na radikálne zvýšenie dôvery obyvateľstva k domácim bezpečnostným zložkám i tým medzinárodným, vrátane Severoatlantickej aliancie.

Som veľmi ďaleko od toho, aby som sa na Západ pozeral ako na upadajúcu civilizáciu, ktorá má už to najlepšie za sebou. Na bezpečnostné problémy, ktoré sa v posledných rokoch nakopili a ktorým dnes čelíme, sa pozerám ako na zápasy, ktoré nie sú ani zďaleka prehraté.  V princípe je všetko v našich rukách. Slovensko i Európa majú dostatočné materiálne i intelektuálne kapacity, aby správne reagovali na aktuálne bezpečnostné výzvy.

Nechcem tu horekovať, ako všetko dlho trvá, ako európska verejná mienka, ak to tak môžeme nazvať, pomaly prichádza na to, že schengenskú hranicu treba účinne brániť. Myslím si, že sa v tej ťažkej a miestami až frustrujúcej diskusii už zrodil konsenzus, že exodus utečencov treba znova zastaviť alebo ho aspoň zásadne spomaliť ako pred niekoľkými desaťročiami, kedy západná Európa čelila podobnému problému ako dnes my. Prečo? Pretože v banku je naša bezpečnosť a naše západné hodnoty.

Myslím si, že sa konečne správne doceňuje účinok dezinformácií, ktoré sa šíria sieťami a oslabujú našu obranyschopnosť v tom najcitlivejšom mieste – v presvedčení ľudí, že  naša sloboda a demokracia je obrovská hodnota, ktorú si nesmieme nechať vyraziť z rúk.

Je v ťažkom protiklade skepticizmus až nenávisť voči NATO s obavami z utečencov, lebo inú bezpečnostnú organizáciu nemáme. Nemôžeme zlikvidovať NATO a efektívne čeliť utečencom a ďalším globálnym hrozbám. Naopak, práve pri utečeneckej kríze môže byť úloha NATO mimoriadne dôležitá a práve tu treba Severoatlantickú alianciu v maximálne možnej miere využiť (Viac TU).

Myslím, že po zvolení Donalda Trumpa sa v Európe posilnia názory, že americký ochranný dáždnik má svoje limity a Európa, vrátane Slovenska, musí v oveľa väčšej miere venovať pozornosť svojej vlastnej bezpečnosti. A posledné personálne nominácie novozvoleného amerického prezidenta moje slová skôr potvrdzujú ako vyvracajú.

A rovnako si myslím, že v tom, ako sa doteraz mnohé európske krajiny, včítane Slovenska, doslova macošsky stavali k vnútornej a hlavne vonkajšej bezpečnosti (Viac TU) sme sa ocitli na dne. Musíme sa od neho odraziť a pevne verím, že sa od neho aj odrazíme.

Klasik kedysi povedal niečo v zmysle – ktorý štát alebo spoločenstvo (v našom prípade rozumejme EÚ, ktorej sme a chceme byť sebavedomým členom) si nezabezpečí, aby ho ochránila vlastná armáda, výrazne riskuje, že ho príde „chrániť“ armáda cudzia. Podotýkam, že aj bez jeho súhlasu a dnes to už nemusia byť práve vojaci v uniformách.

Bezpečnosť už nepočká. Nastal čas na skutky. Dohoda naprieč celým politickým spektrom +0,1% HDP do rozpočtu obrany ročne až po dobu, pokiaľ nedosiahneme 2% HDP, k čomu sme sa zaviazali pri vstupe do NATO, by mohol byť jeden z prvých veľmi dobrých krokov, ktorým by sme dokázali, že to myslíme s obranou a bezpečnosťou Slovenska a vlastne celej EÚ vážne. Napríklad aj vo forme podobného ústavného zákona, aký majú v Poľsku. Takúto dohodu naprieč celým politickým spektrom budem presadzovať.

Súvisiace články