Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Madam Fico a jeho šľapky
Zdielať na

Madam Fico a jeho šľapky

Nevedno, prečo toľkých pobúril výrok Roberta Fica, že „ak prestane fungovať bordel, treba vymeniť dievčatá, nie postele“. Vecne je absolútne správny. Premiér vie, o čom hovorí. Je odjakživa prvou dámou Smeru a v súčasnosti už nepochybne aj najskúsenejšou neviestkou slovenskej politiky. A že svoje remeslo prirovnal k tomu najstaršiemu? A prečo by už akurát on nemohol? Vy tú nálepku politikom azda nikdy nedávate?

Fico sa nemýli. Aj keby boli postele Smeru z rýdzeho zlata, s najlepšími matracmi sveta a posteľnou bielizňou z pravého prírodného hodvábu, s kňažkami lásky ako Ján Richter alebo Robert Kaliňák do nich sotva niekto polezie. Kauzy ako „Čistý deň“ či „náš človek Bašternák“ kšeftu veľmi nepomáhajú. A necítiť to už len na odlive kunčaftov. Prepad politických preferencií Smeru sám o sebe nie je ani zďaleka taký desivý, ako nálady medzi radovými členmi. Ficovou metaforou povedané – z tohto bordelu už uteká aj barman, vyhadzovač, chyžná a upratovačka.

Jediným šťastím madam Fica je, že jeho hlavnou konkurenciou sú pomerne nevábne pouličné šľapky, ktoré vyvolávajú viac hrôzy ako žiadze. Primárne idú po úplných zúfalcoch, ktorí si politicky nevrzli už od konca druhej svetovej vojny. To ešte stále udržuje časť klientely pri jeho službách. Trochu možno pomáhajú aj špeciálne akcie a šťastné hodinky so sociálnymi balíčkami, no zákazníci určite cítia, že nie je v poriadku, ak to Ficove dievčatá robia im, a celkom bez lásky.

Prirovnanie k nevestincu vám môže pripadať nevkusné, no v mnohých ohľadoch je veľmi presné a zároveň veľmi jednoduché, čiže aj zrozumiteľné. Prvá paralela priam bije do očí - čajočky zo Smeru robia prácu, na ktorú by ich rodičia neboli hrdí, no našťastie si myslia, že decká robia modeling. Zarobia pekne, a pomerne ľahko, pričom nepotrebujú žiadnu extra kvalifikáciu. Stačí mať pevný žalúdok a trochu flexibilnejší postoj k dobrým mravom.

Menej zjavný je podobný ekonomický model oboch remesiel. Ani v najlepších domoch si neviestka nenecháva celú sumu, ktorú zarobí. Musí sa deliť so svojím kupliarom, ktorý jej na oplátku zabezpečuje podmienky pre výkon povolania, prísun zákazníkov a predovšetkým ochranu. Celkom ako v politike.

Madam premiér veľmi dobre vie, že by mal vymeniť dievčatá, inak bude musieť svoje zariadenie pre džentlmenov čoskoro zavrieť. Lenže to nie je jeho slobodné rozhodnutie. Fico je v tom bordeli len prvou medzi rovnými. Môže urobiť iba to, čo mu pasáci dovolia. A tí už nové dievčatá nezoženú. Vyžmýkajú maximum z týchto nevábnych starých cundier.

Súvisiace články