Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miroslav Mikolášik: Skutočný European success story
Zdielať na

Miroslav Mikolášik: Skutočný European success story

Ak by sa mi podarilo zachrániť život čo i len jedného človeka, bol by som s výsledkom svojej práce spokojný. O to viac ma teší, že dnes nie jeden, ale stovky pacientov môžu dostať druhú šancu v podobe nových obličiek či pľúc.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Miroslav Mikolášik.

Nie je to tak dávno, čo Európska komisia publikovala implementačnú s správu o Smernici 2010/53/EU o normách kvality a bezpečnosti ľudských orgánov určených na transplantáciu („Smernica“). Nebolo by to nič neobvyklé, poskytnutie správy o fungovaní prijatého legislatívneho aktu je predsa bežnou praxou. Táto správa je však pre mňa obzvlášť dôležitá, pretože ukazuje, že aj práca europoslanca z malého Slovenska má v kontexte rozsiahlej Európy zmysel. Mal som totiž tú česť Smernicu sprevádzať ako hlavný spravodajca. Čo to vlastne znamená?

Od momentu, keď sa návrh legislatívneho aktu dostane do Európskeho parlamentu („EP“), nasledujú dlhé hodiny negociácií a snahy o nachádzanie kompromisov. Zosúlaďovanie často protichodných záujmov na dvoch úrovniach. Jednak v rámci samotného EP medzi jednotlivými frakciami, jednak na úrovni medziinštitucionálnej – t. j. medzi Radou, EP a Komisiou. Výsledok ovplyvňuje životy viac než 500 miliónov Európanov, preto záleží skutočne na každom slovíčku. Čo sa teda podarilo dosiahnuť?

Naše spoločné úsilie vyústilo do vytvorenia komplexnej schémy odberu, samotného výkonu transplantácie orgánov, kontroly či auditu zainteresovaných subjektov, umocnenia výmeny informácií a zlepšenia cezhraničnej spolupráce. Orgány mŕtvych darcov, ktoré by za účinnosti starej úpravy nebolo možné darovať, sa dnes dostávajú k tým, ktorí to naozaj potrebujú. To všetko za zabezpečenia príslušných štandardov kvality a bezpečnosti celej procedúry. Dôkazom úspechu Smernice je aj vznik mnohých nadväzujúcich projektov či iniciatív, ako sú napríklad Európsky tréningový program pre darcovstvo orgánovEurópsky systém indikátorov kvality orgánov či Európsky program boja proti obchodovaniu s ľuďmi za účelom protiprávneho odberu orgánov

Ak by sa mi podarilo zachrániť život čo i len jedného človeka, bol by som s výsledkom svojej práce spokojný. O to viac ma teší, že dnes nie jeden, ale stovky pacientov môžu dostať druhú šancu v podobe nových obličiek či pľúc. To všetko vďaka smernici, to všetko vďaka ďalšiemu European success story.

Súvisiace články