Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kotleba, Klus a pár zemiakov
Zdielať na

Kotleba, Klus a pár zemiakov

To s tým Kotlebom a vrecom zemiakov je síce veľmi rozšírené a notoricky známe, ale nie je to pravda. Je to mýtus. Robert Fico nikdy nepovedal, že Kotlebu by porazilo aj vrece zemiakov. Fico pred druhým kolom župných volieb len posmešne vytkol pravici, že v Banskej Bystrici postavila do volieb Ľudovíta Kaníka, ktorého by porazilo aj vrece zemiakov. Čo je holý fakt. Teraz bude kandidátom pravice Martin Klus. Bolo by veľmi prekvapujúce, keby naňho bolo treba tých zemiakov za celé vrece.

Klusa porazí aj pár zemiakov, stačí, ak sa budú milo usmievať a radšej nepovedia nič. Niežeby to z nich automaticky urobilo župana. S Kotlebom skoro určite prehrajú. Bez ohľadu na to, ako úboho Banskobystrický samosprávny kraj riadi. Existuje síce drobná nádej, že rétorika Klusovho straníckeho šéfa Richarda Sulíka ho predsa len trochu priblíži ku konkurencii a zvýši mu šance, no prečo by mal volič meniť víťazný tím?

Iste, Kotleba si zo župy urobil rodinný podnik. Ale to je niečo, čo miestny ľud od svojho vladára tak akosi podvedome očakáva. Nesplnil prakticky ani jediný zo svojich sľubov, čiže nie je horší, ako jeho predchodca. A vážne poškodil kultúru a umenie, čiže má pár bodov k dobru. Kto chodí namiesto krčmy do divadla, nemôže byť predsa v poriadku. Je hrozbou. Nevedno akou, ale o to je to horšie. Však nielenže vám môže ublížiť, ale vy ani netušíte, na čo sa nachystať a ako sa mu brániť.

Fašisti sú prosto stávka na istotu. Volič vie, že mu so žiadnym z kandidátov nebude dobre, ale Kotleba mu zaručí, že aspoň bude zle všetkým. Ba niektorým aj horšie. Hlavne tým, ktorých on sám nemôže vystáť. Cigánom, buzerantom, slniečkárom, kaviarni. Za každú jeho zdochnutú kozu skapú susedovi aspoň dve.

Volič si možno nepamätá, čože to presne povedal Fico o Kotlebovi pred druhým kolom volieb. Ale dobre si pamätá, čo všetko preňho robil predchádzajúci župan. Ba aj keby zabudol, stále by to vedel celkom presne – vôbec nič. Ak ten súčasný aspoň robí zlobu, je už vynikajúci. Ľudia nebudú voliť Kotlebu preto, lebo sú fašisti. Budú ho voliť preto, lebo sú nenávistní a obmedzení. Dajú mu hlas preto, lebo on je fašista.

Pravica ani v tejto situácii nedokáže vygenerovať nič presvedčivejšie, ako nudného akademika. Politológa, ktorý má v strane na starosti zahraničnú politiku. Bez jasného odkazu, ktorý by mohol voliča zaujímať. Pravicové strany si absolútne vážne myslia, že vyhrajú len preto, lebo Kotleba. Nuž, škoda zemiakov. Hentí sa dokážu poraziť aj sami.

Súvisiace články