Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jana Kiššová: Žiga zlyhal na celej čiare
Zdielať na

Jana Kiššová: Žiga zlyhal na celej čiare

Zdroj: Facebook

BRATISLAVA / V januári 2017 vláda schválila takzvaný prvý podnikateľský balíček. Jednou z hlavných priorít bolo vytvoriť predpoklady na systematické zlepšovanie postavenia Slovenskej republiky voči krajinám OECD a EÚ v hodnoteniach podnikateľského prostredia, napríklad v rebríčku Doing Business, ktorý zostavuje Svetová banka. Pozrime sa, ako to dopadlo.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

Podľa aktuálnej štúdie Doing Business slovenské hospodárstvo v porovnaní 190 svetových ekonomík kleslo z minuloročného 39. na 42. miesto. V porovnaní krajín V4 nás predbiehajú tak Poliaci (33. miesto), ako aj Česi (35. miesto), horšie dopadlo iba Maďarsko, ktoré skončilo na 53. mieste. No tí majú aspoň jedno obrovské konkurenčné „lákadlo“ – 9-percentnú korporátnu daň. Buď Slovensko v sledovaných oblastiach neurobilo žiaden pokrok alebo len minimálny. V súvislosti s avizovaným znižovaním byrokracie to dopadlo úplne katastrofálne. V prekážkach pri začiatkoch podnikania sa Slovensko umiestnilo až na 127. mieste.

Ani druhý podnikateľský balíček ministra Žigu výrazne podnikateľom nepomohol. Z prieskumu, ktorý realizovala v júli 2018 Podnikateľská aliancia Slovenska, totiž vyplýva, že ministerstvo hospodárstva vybralo priveľa opatrení s malým alebo priemerným významom pre podnikateľské prostredie a primálo opatrení schopných výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie. (Viac TU)

Ešte chvíľu ostaňme pri číslach a štatistikách. Podľa byrokratického indexu, vypracovaného tohto roku inštitútom INESS, priemerný zabehnutý malý podnikateľ strávil papierovaním v roku 2017 až 164 hodín, musel vykonať 78 administratívnych úkonov, ktoré ho stáli 1.651 eur. Ak sa nejaký „odvážlivec“ rozhodol v roku 2017 založiť svoju firmu, prirátal si ešte 36,5 hodín na 33 úkonov. (Viac TU)

Tomuto fakt vláda hovorí zlepšovanie?

Naša pozícia sa v rebríčku Svetovej banky Doing Business (a nie len v tomto) od začiatku volebného obdobia neustále zhoršuje. Kým v roku 2016 sme obsadili 29. miesto, postupne sme sa prepadali a prepadali na 42. miesto. Zodpovedné za tento stav sú jednoznačne vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho, pretože ich uvažovanie o podnikaní je zredukované na protekcionizmus a poskytovanie štátnych stimulov, ktoré majú vybraným firmám kompenzovať negatívne dôsledky nízkej kvality podnikateľského prostredia. Slovom, Žiga zlyhal na celej čiare.

Vláda svojimi návrhmi neprináša žiadne systémové zmeny alebo nové opatrenia, či nové nástroje, ktoré by všetkým pomohli plošne. Rieši len individuálne podmienky konkrétnych spoločností, ktoré si sama vyberie. No a najlepší spôsob, ako do svojej kancelárie dostať takéhoto žiadateľa prosiaceho o výnimočný prístup, je všetko najprv riadne skomplikovať a sťažiť.

Koalícia sa už niekoľko rokov vezie na  celosvetovom hospodárskom raste a nevyužíva dobré časy na reformy. Táto vláda nielenže nemá žiadnu reálnu ambíciu zvyšovať atraktívnosť Slovenska z hľadiska podnikania, ale vedome ho poškodzuje, o čom, okrem mnohých iných návrhov, svedčí osobitný a najmä nesystémový odvod pre obchodné reťazce, ktorý už v parlamente prešiel prvým čítaním. (Viac TU)

Práve teraz je nutné vytvoriť vhodné podmienky na to, aby sa Slovensko mohlo priblížiť k vyspelým a bohatým krajinám.

Ak sa strana SaS stane súčasťou budúcej vlády, zastavenie úpadku a výrazný pokrok v kvalite podnikateľského prostredia bude našou prioritou, pretože práve kvalitné podnikateľské prostredie je prostriedkom pre zvyšovanie platov a zlepšovanie životnej situácie našich občanov.

Súvisiace články