Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bugárov most medzi politikou a kšeftom najbližšie voľby neprežije
Zdielať na

Bugárov most medzi politikou a kšeftom najbližšie voľby neprežije

Predsedovia Mostu – Híd a Slovenskej národnej strany majú viac spoločného, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Andrej Danko dokázal vrátiť do národnej rady slovenských nacionalistov. A vyzerá to tak, že Bélovi Bugárovi sa podarí dostať späť do parlamentu maďarských nacionalistov s ich Stranou maďarskej koalície. Ani keby to bol jeho zámer, nedokázal by ho uskutočniť efektívnejšie.

Podľa čerstvého prieskumu agentúry Polis sa SMK už dotiahla na Most, dokonca ho o desatinku predbehla. Do volieb je síce ďaleko a politika býva plná prekvapujúcich zvratov, na Bugára však radšej nestavte sumu, ktorá by vám v rodinnom rozpočte chýbala.

Najpopulárnejšiemu maďarskému politikovi medzi Slovákmi nemožno uprieť snahu prispôsobiť sa politickým zmenám posledných rokov. Okamžite pochopil, že maďarský nacionalizmus na južnom Slovensku upadne pre nedostatok Jána Slotu. Tradiční voliči maďarských strán žijú mentálne v Maďarsku. Pozerajú maďarskú televíziu, čítajú maďarské noviny, svoje eurá chodia míňať za hranicu. Pokiaľ sa necítia ohrození vulgárnym nacionalistom Slotovho formátu, ani si nevšimnú, že sú voľby.

Bugár sa preorientoval na mestského voliča, ktorý prišiel o Mikuláša Dzurindu, Ivetu Radičovú a SDKÚ. Liberálny volič napravo od stredu nemal veľa možností. Procházka bol predsa len ex KDH, čiže značne konzervatívny, trochu čudný a celkom nevypočítateľný. Ak sa mu nepozdávalo ani Sulíkovo obhrublé antieurópanstvo, hodil to Mostu. Síce naivná, ale v danom okamihu pochopiteľná voľba.

Bugárovi, potom čo sa zbavil maďarskej agendy, žiadna iná nezostala. Nikdy nijakú nemal. Tajomstvo jeho úspechu spočívalo v tom, že je v prvom obchodník, nie politik. Dokáže počúvať svojich partnerov, vymyslieť kompromis a uzatvárať dohody, na ktorých všetci zarobia. Stačí si spomenúť, aké rezorty si vyberal vo vládach, do ktorých vstúpil. Nikdy mu nešlo o moc. Maďari mali vždy ministerstvá s najvyššími ekonomickými výnosmi a najnižšími politickými nákladmi.

Až teraz sa Bugárovi ponešťastilo, že Lucia Žitňanská, s ambíciami ďaleko presahujúcimi jej možnosti, mu zavesila na krk ministerstvo spravodlivosti. Jednu z najkomplikovanejších oblastí, v ktorej nemá šancu dokázať viac, ako byť permanentne znepokojená. Bugár robí len to, čo robil vždy – je lojálnym koaličným partnerom, ktorý ctí dohody. Drží Žitňanskú na vôdzke, a nič z toho nemá, ak nerátame problémy a negatívne PR.

Možno by Bugár mal šancu opäť zabojovať o rurálneho slovenského Maďara, keby bol v inej koalícii. Ale s kapitánom Dankom ako partnerom je bez šancí. Juh bude voliť maďarských nacionalistov z SMK, proti Dankovi a Bugárovi. Keby Maďar zo Žitného ostrova volil v Maďarsku, volil by pravdepodobne neonacistov z Jobbiku, v lepšom prípade Viktora Orbána. Bugár je preňho rovnaký zradca, ako pre sklamaného Slováka, ktorý ho volil proti Ficovi.

Súvisiace články