Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Igor Matovič zverejnil sms správy medzi Šufliarskym a Kočnerom. Pred zverejnením sa mu vyhrážali
Zdielať na

Igor Matovič zverejnil sms správy medzi Šufliarskym a Kočnerom. Pred zverejnením sa mu vyhrážali

BRATISLAVA / Igor Matovič zverejnil sedem sms správ zo 430, ktoré si mal medzi sebou poslať prvý námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky a Marian Kočner. Deň pred zverejnením prichádzali Matovičovi výhražné správy, aby to nerobil. Počas tlačovej konferencie priznal, že sa on sám v roku 2010 stretol s Kočnerom za účelom informácie, ktorú mu chcel Kočner zveriť.

TV JOJ

​SMS správy: 

Peter Šufliarsky: Ok. Porozmyslam a ozvem sa...to s tymi volbami ako myslis?

Marián Kočner: Poviem Ti osobne. Je to na dlhší rozbor.

Peter Šufliarsky: Uz tusim, ze ma zahrnies tolkymi info...ze budem mat hlavybol...

Marián Kočner: Nebudeš. Nejdem otvárať trezor. Chcem len pofilozofovať ako sa pre budúcnosť zbaviť pocitov dezilúzie, sklamania a bezmocnosti...

Peter Šufliarsky: Tak to som si vydychol...

Marián Kočner: V jednom „Tvojom prípade“ som už raz tieto pocity mal. Dodnes ma to trápi, že som Ťa lepšie nepočúval...Len som sa musel na vlastnej koži presvedčiť že pravdu si mal Ty.

Marián Kočner: Pamätáš si na náš dlhý rozhovor (cca 2 hod.) v aute ?

Vyhrážky Matovičovi

Igor Matovič z OĽaNO svoju tlačovú konferenciu začal so slovami "Toto je možno jedna z posledných mojich v politike. Včera  približne od 20.39 do 22.14 ma  vyzývali cez správy, aby som sms medzi Šufliarskym a Kočnerom nezverejňoval." Podľa jeho slov ho upozorňovali nasledovne. "Nerob to, existuje nahrávka medzi tebou a Kočnerom. Pochová ťa to. Poznáš Rockyho - nie koľko rán rozdáš ale koľko znesieš." Matovič sa tieto smsky chystá teraz posunúť vyšetrovaciemu tímu, ktorý rieši prípad vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. 

                                                                                                                                                                                                                                                     "Prvý námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky mal 16. januára preventívnu tlačovú besedu, namiesto odpovede novinárov si zvolal tlačovku, kde sa chcel prezentovať ako obeť, človek, ktorého si vraždu Kočner objednal. Vyjadril sa tu, že nikdy sa Kočnerovi nesnažil pomôcť, a ich stretnutie na oslave spôsobil Trnka," uviedol Matovič s tým, že sa mu Šufliarsky počas vyjadrení nezdal. "Mám na takýchto ľudí nos." Matovič sa následne rozhodol zistiť si niekoľko informácii o prvom námestníkovi GP a o jeho komunikácii s Kočnerom. 

​Peter Šufliarsky a Marian Kočner si mali medzi sebou podľa Matovičových tvrdení, poslať behom 6 mesiacov až 430 smsiek. "Pán Šufliarsky sa v minulosti vyjadril "S Marianom Kočnerom som nikdy nemal žiaden blízky vzťah, pracovný, rodinný, nepriateľský, priateľský, majetkový. Nemal na mňa nikdy žiaden dosah, od toho momentu som sa s pánom Marianom K. stretol na GP v roku 2008 - 2009 vždy len v kancelárii Trnku, na jeho zavolanie bez toho, aby som vedel aká návšteva sa tam nachádza." Buď nie je kompletný, alebo úmyselne pred novinármi zatajoval pravdu," vyhlásil Igor Matovič. 

Celé vyjadrenie Igora Matoviča si môžete pozrieť tu:

"Mne je ľúto, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár celý čas nevedel zakročiť. Ja sa pýtam pán generálny prokurátor, viac ako 2 mesiace viete, že tá komunikácia existuje, vy to teda ako prokurátor viete 6 mesiacov, a teraz len idete konať? Nie vďaka Čižnárovi a Šufliarskemu sú objednávatelia v base ale napriek nim," dodal Matovič s tým, že  podľa všetkého mala mafia dosah na Generálnu prokuratúru, je to hanba pre slovenský štát. 

​Správy, ktoré Igor Matovič citoval, zatiaľ nik neverifikoval. Prokurátor takmer okamžite reagoval, s tým, že s Kočnerom nikdy nemal ani nemá priateľsky, rodinný, príbuzenský ani iný vzťah. Zdôraznil, že bol medzi prvými ktorí išli Mariánovi Kočnerovi po krku. A to v roku 2016, 2017 aj 2018. Komunikáciu s ním priznal. Len v roku 2017 od januára do Júla.

Vyhlásenie Šufliarskeho 

​Šufliarsky svoju komunikáciu s Marianom Kočnerom priznáva a upresnil, že to bolo len od januára do júla v roku 2017. "Vždy bola komunikácia iniciovaná osobou Mariana Kočnera. Moje odpovede boli prejavom mojej slušnosti a profesionality," povedal prokurátor. ​Prvý námestník generálneho prokurátora sa vyjadril aj k samotnej komunikácii. "Ide o dôkaz v trestnej veci prípravy mojej fyzickej likvidácie. Táto komunikácia nesúvisí so skutkom usmrtenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ale každý by mal spozornieť ak je pripravená fyzická likvidácia prokurátora. Niektorí ľudia, politici, majú na cenu ľudského života odlišný názor a chcú robiť politické hry. Rozhodol som sa zverejniť komunikáciu medzi mnou a Marianom Kočnerom, napriek tomu, že môže sťažiť objasnenie motívu v prípade mojej vraždy viacerými osobami," vyjadril sa Peter Šufliarsky. 

​Podľa Petra Šufliarskeho politici, ktorí disponujú touto komunikaciou, ju nemajú legálne a porušujú flagrantným spôsobom zákony. K vyhláseniu poslanca Igora Matoviča sa vôbec nechcel vyjadriť, keďže podľa Petra Šufliarskeho nespĺňa atribúty slušnosti a profesionality ústavného činiteľa. 

Žiadajú odchod Šufliarskeho 

Igor Matovič teraz od generálneho prokurátora očakáva, že prvého námestníka GP Petra Šufliarskeho stiahne. Z výhražných správ vraj strach nemá a neplánuje si tak zabezpečiť ani ochranku. 

K celej situácii sa po vyhlásení prvého námestníka GP a tlačovky Igora Matoviča vyjadrila aj strana Richarda Sulíka SaS. 

"Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky mal nadštandardné vzťahy s väzneným Marianom Kočnerom. Pritom si musel byť vedomý, kto je Kočner a akým podozreniam a trestným oznámeniam čelí. Zároveň o intenzite a povahe tohto priateľského vzťahu klamal verejnosť. Peter Šufliarsky sa vzhľadom na svoju funkciu týmto skompromitoval v miere, ktorá neznesie ospravedlnenie. Mal by sa riadiť príkladom jeho kolegu Reného Vaneka a dobrovoľne opustiť rady prokurátorov. V opačnom prípade by mal konečne konať generálny prokurátor Jaromír Čižnár," uviedla strana Sloboda a Solidarita. 

Matovič sa stretol s Kočnerom

Stretnúť sa s ním mal v roku 2010 potom, čo mu Kočner zavolal, že má pre neho užitočnú informáciu. Richard Sulík mal v tom čase na neho chystať trestné stíhanie.  "Mám pre vás informáciu, čo na vás chystá Richard Sulík. Stretol som sa s ním, nič som nevedel o Marianovi Kočnerovi, vedel som len to, že kandidoval na primátora Bratislavy a navrhoval MHD zadarmo. Nie som človek ktorý si ľudí dopredu googli. Sulík si mal vybavovať trestné stíhanie voči mne u Dobroslava Trnku, už ani neviem za čo. Za informáciu som mu len poďakoval," uzavrel.

Čižnár sa zaoberá SMS komunikáciou

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa zaoberá SMS komunikáciou medzi 1. námestníkom generálnej prokuratúry Petrom Šufliarskym a obvineným z vraždy Marianom Kočnerom. Potvrdila to hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy