Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Voľba predsedu najvyššieho súdu v pondelok, ľudia Harabina nechcú
Zdielať na

Voľba predsedu najvyššieho súdu v pondelok, ľudia Harabina nechcú

BRATISLAVA / Štefan Harabin by podľa takmer polovice respondentov prieskumu agentúry FOCUS pre združenie VIA IURIS nemal byť znovu zvolený za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Proti jeho opätovnému zvoleniu sa vyslovilo 46,7 percenta opýtaných.

"Z výsledkov prieskumu vyplýva, že občania si želajú zmenu na poste šéfa slovenskej justície,“ zdôraznil výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát. 

Tabuľka: mal by byť Štefan Harabin znova zvolený za predsedu najvyššieho súdu?

Odpoveď percenta
Áno 19 %
Nie 46,7 %
nevedelo sa vyjadriť 34,3 %

Zdroj: SITA

Agentúra FOCUS robila prieskum verejnej mienky pre VIA IURIS od 6. do 13. mája na vzorke 1 017 respondentov. Tí odpovedali na otázku, či by mal, alebo nemal byť Štefan Harabin opätovne zvolený za predsedu Najvyššieho súdu SR.

Zlé renomé, nie je politicky nezávislý

Ďalšiu otázku: Prečo si myslíte, že by Štefan Harabin nemal byť opätovne zvolený za predsedu NS SR? položili iba tým respondentom, ktorí si mysleli, že Štefan Harabin by nemal byť opätovne zvolený za predsedu Najvyššieho súdu SR.

Zazneli odpovede, že má Harabin zlé renomé, je potrebná zmena v justícii, je nedôveryhodný, nekompetentný, nesympatický alebo že nie je politicky nezávislý.

Tabuľka: Prečo si myslíte, že by Štefan Harabin nemal byť opätovne zvolený za predsedu NS SR?

Odpoveď percento
Zlé renomé resp. aféry39,6 %
Potreba zmeny v justícii33,5 %
Nedôveryhodný resp. bezcharakterný19,6 %
Nekompetentný18,9 %
Nesympatický resp. arogantný 16,2 %
nie je politicky nezávislý6,7 %

Zdroj: SITA/V tomto prípade išlo o zakódovanú otvorenú otázku – respondenti mali možnosť viacerých odpovedí, preto je súčet percent viac ako 100 percent.

Budúci prezident Andrej Kiska sa hneď po zvolení za hlavu štátu vyjadril, že ak by Štefan Harabin vyhral voľby predsedu najvyššieho súdu, nevymenoval ho. Harabinova reakcia nenechala na seba dlho čakať.

Voľba už 19. mája

Nového predsedu najvyššieho súdu bude Súdna rada SR voliť v pondelok 19. mája v Sobranciach. V súboji o toto kreslo sa stretnú traja kandidáti - súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy