Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Peniaze na jednu poisťovňu nemáme, prioritou je štátny dlh, tvrdí Kažimír
Zdielať na

Peniaze na jednu poisťovňu nemáme, prioritou je štátny dlh, tvrdí Kažimír

BRATISLAVA / Bude? Nebude? Je prioritnou? Alebo nie je? Situácia okolo vzniku jednej zdravotnej poisťovne, do ktorej nás všetkých plánovala nahnať vláda Roberta Fica, pripomína Nekonečný príbeh. Podľa najnovších vyjadrení jedna poisťovňa zrejme tak skoro nebude.

Prioritou zníženie dlhu

"Ako šéf štátnej kasy hovorím, že na to nemáme peniaze. Nie som veštec, ale opakujem, ten súvis s predajom Telekomu je viac ako jasný," povedal vo februári minister financií Peter Kažimír. Odvtedy sa však situácia zrejme zmenila a myšlienka jednej zdravotnej poisťovne sa rozplýva.

Peniaze na jej vznik prisľúbil minister práve z balíka, ktorý štát dostane za predaj Telekomu. Teraz ich však plánuje minúť inak. "Kľúčové je, použiť tieto prostriedky na zníženie dlhu," tvrdí Kažimír.

Ak však nebudú peniaze, jedna poisťovňa vznikne len ťažko. Vláda sa totiž musí dohodnúť s vlastníkmi terajších zdravotných poisťovní, aby svoje podnikanie zanechali dobrovoľne. A to samozrejme niečo stojí. Na priamu otázku, či minister peniaze na jednu poisťovňu dá, sme odpoveď nedostali.

"Prioritou ministerstva financií je znižovanie dlhu. V konečnom dôsledku však o rozdelení prostriedkov z predaja štátneho podielu v Slovak Telekome rozhodne vláda," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Nepohodlná téma

Pre vládu je však podľa odborníkov jedna poisťovňa nepohodlnou témou a sa ju nenápadne snaží pochovať. "Keby Robert Fico chcel jednu zdravotnú poisťovňu, tak to dokáže urobiť veľmi rýchlo a zadarmo. Ale ani Smer si nedovolí bez kompenzácie vyhnať Pentu od válova. Na tu kompenzáciu momentálne nemá," hovorí komentátor Hospodárskych novín Arpád Soltész. "Myslím si, že v tomto volebnom období je to viacmenej vylúčené," tvrdí analytik Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay.

"Ak Kažimír nechce na budúc rok zostavovať vyrovnaný rozpočet, tú miliardu použije na znižovanie dlhu a jedna poisťovňa nebude," dodáva Soltész.

Ministerstvo financií čaká na finančný zázrak. A vďaka svojej obligátnej vete naň môže čakať ďalšie dva roky. "Sme legislatívne pripravení a čakáme len na finančné krytie," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy