Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Skalici sa rokovalo! Slovenská a česká vláda sedeli za jedným stolom
Zdielať na

V Skalici sa rokovalo! Slovenská a česká vláda sedeli za jedným stolom

BRATISLAVA / Slovenská a česká vláda rokovali v Skalici. Okrem spoločného stretnutia za jedným stolom hovorili individuálne aj predsedovia oboch vlád Robert Fico a Bohuslav Sobotka a paralelne aj jednotliví ministri. Spoločné rokovanie vlád potvrdilo nadštandardné vzťahy oboch republík aj po viac ako dvadsiatich rokoch od rozdelenia spoločného štátu. Výsledkom je podpis memoranda o porozumení a tiež podpis protokolu o spolupráci medzi ministerstvami zahraničných vecí oboch krajín.

Skalica sa pripravila

Už niekoľko dní sa starobylé a malebné mesto Skalica chystalo na významný deň.V dopoludňajších hodinách sa pred Domom kultúry striedali vládne autá a primátor mesta Stanislav Chovanec vítal ministrov. 

S príchodom ministra financií Petra Kažimíra, nastal rozruch. Niekoľko Skaličaniek si ho totiž prišlo obzrieť a skonštatovali, že je sympatický. Niektoré odvážnejšie požiadali aj o spoločnú fotografiu.

Až 270 ľudí

Po úvodných slovách prešli obe vlády cez námestie na Mestský úrad, kde začali rokovania. Domáci sa o politikov príkladne starali. "Keď si to zoberieme len podľa počtu obedov, tak je tu 270 ľudí," konštatuje starosta.

Skaličania ponúkli vzácnej návšteve aj svoje svetoznáme produkty ako typický trdelník. Niektorých obdarili aj rubínom.     

Inventúra vzťahov

Za inventúru vzťahov medzi Slovenskou republikou a Českou republikou označil predseda vlády SR Robert Fico dnešné rokovanie oboch vlád v Skalici. Premiéri aj jednotliví ministri si podľa neho prešli základnú slovensko – českú agendu a priority, ktorým sa budú venovať.

Obe vlády sa zhodli na koordinovanom postupe pri výstavbe ďalších cestných spojení, jednou z priorít je spojenie slovenskej D1 pri Púchove a českej D1 pri Hulíne. "Potrebujeme zlepšiť naše spojenie, či už ide o rýchlostné komunikácie, alebo železničné spojenie," skonštatoval premiér Sobotka.

Ďalšie návrhy

Predsedovia oboch vlád dajú pokyn ministrom obrany, aby do konca tohto roka pripravili návrhy na definitívne riešenie spoločnej ochrany vzdušného priestoru. "Musíme odpovedať na otázku, či je taká možnosť alebo nie je taká možnosť," poznamenal premiér Fico s tým, že v poslednom čase sa o tom veľa hovorilo, ale konkrétne výsledky nie sú.

V tejto súvislosti budú ministri riešiť právnu aj vojensko-technickú otázku. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku bude pre daňových poplatníkov zaujímavá aj téma spoločných nákupov v rezortoch obrany. Ministri obrany Martin Glváč a Martin Stropnický podpísali dnes memorandum o spolupráci špeciálnych jednotiek oboch krajín, dokument o vzájomnej spolupráci podpísali aj ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a Lubomír Zaorálek.

Post spoločného koordinátora

Ministri financií sa podľa Fica dohodli na vytvorení postu spoločného koordinátora, ktorý bude zabezpečovať boj proti daňovým únikom a daňovým podvodom. "Bude na česko-slovenskej úrovni otvárať tieto témy a bude sprostredkovateľom pozitívnych aj negatívnych skúseností z tejto oblasti," dodal Fico. Jeho český partner Sobotka označil Slovensko v tejto sfére za inšpiráciu pre Českú republiku.

Obaja premiéri zdôraznili, že vzťahy medzi oboma štátmi a ich občanmi sú nadštandardné a ich prehlbovanie patrí medzi trvalé priority oboch krajín. Ďalšie rokovanie oboch vlád je naplánované na október 2015. Rokovanie v Skalici bolo druhým spoločným zasadnutím vlád oboch krajín. Prvé sa uskutočnilo 29. októbra 2012, a to súčasne v Uherskom Hradišti a Trenčíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy