Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vláda a politika je o moci, tvrdí Fico
Zdielať na

Vláda a politika je o moci, tvrdí Fico

Zdroj: TV JOJ

Keby vládna koalícia neovládla orgány štátu, demokracia by nefungovala, vysvetlil premiér.

Premiér Robert Fico dnes zopakoval svoj pohľad na spravovanie vecí verejných, keď po rokovaní vlády ubezpečoval o opätovnom obsadení Slovenského pozemkového fondu vládnou koalíciou.

"Vládnutie a politika je o moci. Veď to všetci dobre vieme, že moc je dôležitá na uplatňovanie vlastných predstáv o riadení štátu. To je jednoduchá vec, ktorá vždy fungovala, akurát sa hanbili to niektorí priznať," povedal premiér na tlačovej besede.

"Aké budú ďalšie pomery (v SPF)? Určite budú zodpovedať volebným výsledkom z roku 2006. Pretože snáď sa tu nebudeme teraz baviť, že čo - teraz tam máme dať ľudí z SDKÚ alebo SMK? Takto to nefunguje." Premiérovi pripadajú otázky o orgánoch SPF a zotrvaní jeho riaditeľa Miloslava Šebeka rovnako nezmyselné, ako pochybnosti o dotáciách mestám a obciam podľa straníckeho kľúča.

"To je tak, ako sa ma niekto pýtal, či som dal ihrisko - teda, sme rozhodli o dotácii 1,2 milióna korún do Topoľčian, kde som sa narodil. No a prečo by som nemal dať? A just. Šak je to mesto, kde som sa narodil, tak prečo by som nemal dať. Je to také ťažko pochopiteľné, že sa takéto rozhodnutie prijíma?" konštatoval premiér.

Vládna koalícia sa nemieni vzdať vplyvu ani v ostatných orgánoch štátu. Premiér sa zaštítil aj príkladom z Veľkej Británie: "Pochopiteľne, že vládna koalícia si bude zachovávať vplyv v rozhodujúcich orgánoch štátu. Potom by nefungoval demokratický systém. Vo Veľkej Británii má niekto o troch poslancov viacej v parlamente a postaví komplet celú vládu a komplet kontroluje celý štát. Veď o tom je demokracia." Fico dodal, že takto to fungovalo vždy, len tí predtým sa tvárili ako veľkí demokrati. "Jediný rozdiel je, že ja o tom otvorene hovorím."

O politike ako záležitosti moci, v ktorej nejde o žiadne princípy, hovoril premiér už v minulosti. "V politike, a najmä v medzinárodnej politike nejde o žiadne hodnoty, ale vždy ide o záujmy, ekonomiku a moc," vyhlásil v júni pred rokovaním krajín EÚ o novej európskej zmluve. Odôvodnil tým, prečo očakáva od samitu čokoľvek. EÚ sa napokon na zmluve dohodla k spokojnosti SR.

O mocenskej kontrole premiér hovoril aj v súvislosti s médiami. Po koaličnej rade v decembri oznámil, že si rozdelili miesta v radách verejnoprávnych médií. "Máme, samozrejme, záujem, aby tam boli zvolení ľudia, ktorí budú reprezentovať naše názory," povedal. Tento utorok koalícia hovorila o stanovení požiadaviek na novinára zákonom a o povinnom členstve v profesijnej organizácii.

Zdielať na

Najčítanejšie správy