Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda asi podporí zmenu pracovného času na univerzitách
Zdielať na

Vláda asi podporí zmenu pracovného času na univerzitách

Zdroj: internet

Vláda pravdepodobne odsúhlasí návrh na zmenu dĺžky pracovného času na vysokých školách.

Vláda pravdepodobne odsúhlasí návrh na zmenu dĺžky pracovného času na vysokých školách. ČTK to dnes povedal minister školstva Ján Mikolaj. Úpravu presadzuje poslanec Mojmír Mamojka (Smer-SD).

Nepáči sa mu, že učitelia majú zakázané odpracovať viac ako 58 hodín týždenne. Limit je podľa neho navyše v rozpore s právom Európskej únie a mal by sa preto odstrániť.

So zmenou súhlasí aj minister Mikolaj. Otáznym však podľa neho ostáva, čo bude zrušenie obmedzenia reálne znamenať

"Existujú rôzne právne výklady," povedal. Podľa jednej verzie by totiž zmena priniesla ešte prísnejšie pravidlá, pretože vysokoškolskí učitelia by sa riadili Zákonníkom práce, podľa ktorého by mohli odpracovať maximálne 48 hodín týždenne. Platilo by to vraj aj o zamestnancoch, ktorí pracujú pre viaceré vysoké školy.

Mamojka je naopak presvedčený, že obmedzenie by sa vzťahovalo iba na prácu u jedného zamestnávateľa. Limit odpracovaných hodín je navyše údajne neplatný.

V zákone o vysokých školách síce napriek vlaňajšej novelizácii ostal, no jeho účinnosť vraj zanikla po vstupe Slovenska do Európskej únie v roku 2004. Napriek tomu chce zákon upraviť, aby pri jeho výklade nevznikali pochybnosti, tvrdil.

Ministerstvo si od limitovaného pracovného času na vysokých školách sľubovalo, že prispeje k vyššej kvalite vzdelávania. Učitelia pracujúci u viacerých zamestnávateľov sa totiž vraj nemôžu venovať svojej práci tak dôkladne, ako ich kolegovia s jedným pracovným úväzkom. Mamojka namietal, že na prácu šikovného učiteľa nemá negatívny vplyv, ak pracuje pre viacero škôl.

Zdielať na

Najčítanejšie správy