Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nevolili ste? Nečudujte sa! Dostali ste, čo si zaslúžite
Zdielať na

Nevolili ste? Nečudujte sa! Dostali ste, čo si zaslúžite

Nech by vám ktokoľvek preplachoval mozog rečami o posvätnej povinnosti zvoliť si v sobotu aspoň to najmenšie zlo, spomeňte si, že počas dlhého víkendu nebudú len voľby do samospráv, ale aj 25. výročie nežnej revolúcie. Tá, medzi iným, poslala na smetisko dejín aj volebnú povinnosť. Voliť je právo. Slobodne ho môžete nevyužiť.

Vybrať z množstva kandidátov niekoho, kto predstavuje zlo, to napokon nie je problém. Pokojne ho môžete určiť aj žrebom a nemôžete sa pomýliť. Ale ako spomedzi nich vybrať to najmenšie zlo, na to veru žiadna spoľahlivá metóda neexistuje. Navyše neexistuje záruka, že po voľbách sa nezhorší.

No predovšetkým neexistuje dôvod, pre ktorý by niekto povinne musel svojím hlasom legitimizovať zlo, či je už veľké, malé, alebo najmenšie. Voľba v komunálkach nie osudová a nevyhnutná. Môžete zostať doma a dokonca to ani neznamená, že s právom voliť sa vzdávate i práva na nespokojnosť. Samospráva bude totiž platená z vašich peňazí, či ste ju volili, alebo nie.

Nadávať môžete, aj keby ste nevolili. Čudovať by ste sa ale nemali. Síce sa môžete, ale budete vyzerať hlúpo.

Nedať hlas žiadnej politickej strane v parlamentných voľbách, to sa dá pochopiť. Ak ste ľavičiar, nemáte koho voliť, ak pravičiar, tak vám zostala len Ficova strana veľkopodnikateľov, ktorá to ale robí naozaj zle. Nevedieť si však vybrať starostu alebo primátora, je už naozaj tak trochu hanba.

Pokiaľ len nežijete v niektorom krajskom meste, existuje slušná šanca, že mnohých kandidátov poznáte aj osobne. Dosť toho o nich viete. Iste, práve to môže byť dôvodom, aby ste ich nevolili. V tom prípade vám ale nič nebráni, aby ste najbližšie sami kandidovali. Alebo niekto z vašich susedov, o kom viete, že je slušný a predpokladáte, že by to zvládol.

V miestnych voľbách stačí na úspech aj pomerne málo hlasov. Koho naozaj zaujíma, čo sa deje v jeho bezprostrednom okolí, ten to ovplyvniť dokáže. A keď sa v celej dedine alebo mestečku nenájde ani jediný jeden slušný a schopný človek, ktorý by bol ochotný stať sa richtárom, tak sa naozaj nemáte na čo sťažovať. Žijete, ako si zaslúžite.

Súvisiace články