Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nesadneme do tankoch, nezrovnáme Prešporok
Zdielať na

Nesadneme do tankoch, nezrovnáme Prešporok

Je diskutabilné, či sa sluší rozmlátiť okná na sídle politickej strany, ktorej šéf príde s nápadom zdaniť internet. Teda, nesluší sa, celkom určite, no ťažko si predstaviť mysliaceho človeka, ktorý by v takomto prípade nezatúžil aspoň na chvíľu ponechať voľný priechod svojim najnižším pudom. Tak čo potom čakať od radikálov bez mozgu...

Maďari sú už raz takí – nebudú oni ožratí po námestiach vykrikovať, že „sadnú do tankoch a zrovnajú Budapešť“. Keď sa im znepáči vláda, prosto si spojazdnia historický tank a vyberú sa s ním do centra hlavného mesta. Naposledy to síce urobili za vlády maďarských socialistov, na podporu terajšieho premiéra Viktora Orbána, no kedykoľvek to môžu zopakovať aj na jeho zvrhnutie.

Zdanenie prenosu informácií je nápad hodný cára Petra Veľkého, ktorý svojho času zaviedol daň z brady. Ruskému mocnárovi išlo o to, aby prinútil svoju šľachtu priblížiť sa európskemu vkusu a bradu oholiť. Vládca Maďarska,  Viktor Orbán, okrem peňazí, z ktorých by konečne dokázal naplniť dlhoročné sľuby vyšších policajných a vojenských platov, si od absurdného poplatku sľubuje aj priblíženie k Rusku, ktoré sa za cára Putina od Európy závratnou rýchlosťou vzďaľuje.

Desaťtisíce Maďarov sa v týchto dňoch rozhodujú, či budú v zime kúriť, alebo radšej jesť. Tí si už teraz nemôžu nijaký internet dovoliť. Čo je pre ich vládu požehnaním.

V Maďarsku zaviedli  tlačový zákon, ktorý spoľahlivo nasadil médiám náhubok. Práca malých nezávislých internetových portálov a blogerov je v tomto prostredí nenahraditeľná. Je to jedna z posledných obranných línií, za ktorými čaká Orbánom celkom otvorene sľubovaná „neliberálna demokracia“. Podľa ruského a čínskeho vzoru.

Maďarsko sa celkom nepokryte tlačí do Ruska, nielen slovom, ale aj skutkami. Dohoda Orbána s Putinom o rozšírení jadrovej elektrárne Paks, či súhlas s budovaním južnej vetvy plynovodu, ktorý by obchádzal Ukrajinu, majú napokon väčšiu váhu, ako silácke reči o budovaní totalitného štátu.

Zrejme nie je náhodou, že sa na nedeľnom proteste objavil aj americký chargé d'affaires André Goodfriend. Rovnako, ako nie je náhodou, že sa tam neobjavil americký veľvyslanec. V Budapešti totiž už vyše roka nijaký nie je. A USA práve zakázali vstup na svoje územie prominentom Orbánovho režimu.

Dokonca aj Brusel sa zmohol na aké-také gesto, keď odmietol prideliť maďarskému eurokomisárovi rezort, o ktorý mal záujem. Skutočné riešenie, zmrazenie európskych peňazí, je ale zatiaľ v nedohľadne. Je to pri tom posledný a jediný zdroj bohatstva a moci orbánovských klanov. Bez peňazí z Bruselu by vodca okamžite padol.

FIDESZ síce vládne ústavnou  väčšinou, no jeho skutočná podpora nie je práve ohromujúca. V tohtoročných voľbách ho volilo len 27 percent voličov. Až 39 percent z nich sa vôbec neobťažovalo k urnám. Udržal sa iba vďaka tomu, že si ušil volebný zákon na mieru.

Viktor Orbán sa pri prepočte gigabajtov na forinty škaredo prerátal. Popudil si ulicu, čo u našich južných susedov býva začiatkom konca.

No nápad s internetovou daňou je na svete a nie je ťažké predstaviť si, ako si teraz Robert Fico bije hlavu o stenu, že naň neprišiel aj sám. A Slováci, bez ohľadu na opilecké reči, nikdy nesadnú „do tankoch“ a nezrovnajú ani len Prešporok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy