Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Maďari protestovali proti zavedeniu internetovej dane
Zdielať na
Zahraničie

Maďari protestovali proti zavedeniu internetovej dane

BUDAPEŠŤ / Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v Budapešti proti plánom vlády zaviesť novú daň za prenos dát cez internet. Demonštrácia sa skončila násilnosťami, keď sa protestujúci presunuli k sídlu strany Fidesz a rozbíjali okná.

Organizátor demonštrácie Balázs Némes, ktorý založil protestnú stránku na Facebooku, vyzval vládu Viktora Orbána, aby do 48 hodín zrušila svoj zámer zaviesť internetovú daň. V opačnom prípade vyjdú jej odporcovia v utorok opäť do ulíc.

Reportérka maďarského denníka Népszabadság počas protestu stretla a odfotila aj amerického Chargé d'Affaires M. André Goodfrienda, ktorý vedie americké veľvyslanectvo v Budapešti. Spojené štáty z Maďarska svojho veľvyslanca stiahli už v roku 2013 a odvtedy ho nenahradili. "Goodfriend sa nechal fotografovať a aj on sám fotil," píše Népszabadság.

sita

Protestujúci vyzvali Orbánovu vládu k odstúpeniu. "Nebudeme platiť daň zločincom," hlásal jeden z transparentov. Demonštrácia sa skončila násilnosťami, keď sa časť protestujúcich presunula k sídlu vládnej strany Fidesz, kde rozbili viacero okien. Niektorým sa podarilo vyšplhať na balkón a vyvesiť tam vlajku Európskej únie. Budovu nakoniec obkľúčila polícia a dav sa po jej výzve rozišiel. Pozrite si video:

Príjmy z internetu

Návrh daňového zákona konštatuje, že poskytovatelia internetu budú platiť 150 forintov (0,49 eura) za každý gigabajt prenesených dát. Maďarské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že z internetovej dane očakáva ročné príjmy v sume 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur).

Reprofoto nol.hu

Nová daň by mohla negatívne ovplyvniť poskytovateľov internetu a telekomunikačné firmy v krajine, bežní užívatelia sa však obávajú, že náklady ponesú oni. Nízky vládny odhad príjmov z tejto dane by mohol naznačovať, že pre jednotlivých poskytovateľov internetu zavedú hornú hranicu dane za prenos dát. Daň ešte budú podľa poslanca Fideszu Antala Rogána upravovať a zavedú aj maximálnu suma, ktorú budú musieť poskytovatelia internetových služieb zaplatiť.

Orbánov nápad

Viaceré maďarské médiá tvrdia, že zavedenie internetovej dane bolo spontánnym nápadom samotného premiéra Viktora Orbána. Predpokladajú, že z tohto príjmu chce financovať zvýšenie miezd policajtov a vojakov, ktoré im už roky sľubuje.

Nasvedčuje tomu fakt, že vláda nikdy v minulosti neavizovala podobný zámer a neexistuje k nemu ani jediný oficiálny dokument. Koncept internetovej dane sa neobjavil vo vládnych materiáloch, ani v plánoch odvetvovej regulácie maďarského ministerstva hospodárstva a nevedeli o ňom ani poslanci.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy