Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
(Ne)jasnosti okolo poplatkov u lekára? Ministerstvo ponúka infolinku
Zdielať na

(Ne)jasnosti okolo poplatkov u lekára? Ministerstvo ponúka infolinku

BRATISLAVA / O poplatkoch u lekára sa hovorí v posledných dňoch veľmi často. Nielen medzi lekármi, ale aj pacientmi. Na nejasnosť zákona upozorňovala Slovenská lekárska komora už pred jeho schválením. Pýtať sa na to, ako uviesť zákon do praxe sa pýtali priamo u ministra Viliama Čisláka.

"Aby sme vedeli povedať poskytovateľom, akým spôsobom by sa mali správať," hovorí právnik Slovenskej lekárskej komory Ondrej Škodler. Podľa Školdera ale ministerstvo odborníkom nič nevysvetlilo.

"V tejto chvíli je zákon temer nevykonateľný," tvrdí prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár.

Infolinka

Lekári tvrdia, že schválený zákon je nejasný. Od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka žiadajú návod na použitie. "Od 1. apríla bude zriadené call centrum, takže na všetky otázky odpovieme," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Kompenzácia od poisťovní

Lekári okrem návodu žiadajú aj kompenzáciu od zdravotných poisťovní. V niektorých ambulanciách vypadne päť percent príjmu, v iných až štvrtina. Poisťovne podľa komory peniaze majú. V roku 2013 si rozdelili zisk viac ako 68 miliónov eur.

Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory majú na rokovanie pripravené argumenty. Aké, ale nechcel prezradiť. "To vám povieme až potom, keď prídeme do poisťovne," uviedol Kollár.

Poisťovne si  v roku 2014 rozdelili zisk 68 689 733 eur:

TV JOJ

Poisťovne: peniaze nemáme

"Všeobecná zdravotná poisťovňa nemá pre rok 2015 zahrnutú vo svojom rozpočte kompenzáciu výpadku," uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

"Dohoda bude vychádzať v rámci možností z požiadaviek poskytovateľov a rovnako aj z finančných možností," tvrdí hovorca poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy