Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
U lekára by sme od apríla nemali platiť za nič, čo súvisí s ošetrením
Zdielať na

U lekára by sme od apríla nemali platiť za nič, čo súvisí s ošetrením

BRATISLAVA / Poslanci Smeru nesúhlasia s pripomienkami prezidenta a chcú opäť schváliť zákon o poplatkoch. U lekárov by sme tak od apríla nemali platiť za nič, čo súvisí s ošetrením. To znamená, že odteraz budeme čakať v čakárňach všetci rovnako, ruší sa totiž i možnosť prednostného ošetrenia. Podľa opozície sa tým nič nevyrieši a poplatky nezmiznú, akurát sa premenujú.

Poslanci opätovne diskutovali o úprave poplatkov v zdravotníctve a zhodli sa, že by mali byť regulované. Ich názory sa však rozchádzali v tom, či to ministerstvo zdravotníctva ako predkladateľ návrhu urobilo dobre alebo nie.

Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti na opätovné prerokovanie parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska, ktorý navrhuje, aby NR SR legislatívu neschválila ako celok. Okrem iného poukazoval na to, že niektoré ustanovenia zákona sú nejednoznačné.

Väčší chaos

Nezaradený poslanec Viliam Novotný považuje návrh ministerstva za zlý. Konštatuje, že úlohou legislatívy bolo urobiť poriadok v poplatkoch, čo vníma ako správny krok, faktom však podľa neho je, že takto schválený zákon vyvolá ešte väčší chaos. Tvrdí, že poplatky sa budú aj naďalej vyberať, len sa premenujú. "Napriek snahe MZ táto novela zákona nevyrieši problém vyberania poplatkov od výmyslu sveta,“ konštatoval Novotný počas rozpravy. Zákonu vyčíta nejednoznačnosť. Podľa neho zostáva otázne, či môže lekár spoplatniť nezazmluvnený výkon.

MZ konštatovalo, že pacient tak môže urobiť na dobrovoľnej báze, ale lekár to od neho nemôže požadovať. Ak však MZ chcelo ponechať túto možnosť, tak sa to podľa Novotného dalo do zákona jednoznačnejšie napísať, aby to nevyvolávalo dezinterpretácie.

Zrušenie poplatkov

Toto ustanovenie namietali aj lekárske organizácie, podľa ktorých ak sa zákon opätovne schváli, končia všetky výkony na žiadosť pacienta. Novotný pripomína, že búrku nevôle vzbudilo aj zrušenie poplatku za prednostné vyšetrenie, ako tvrdí na jeho prekvapenie najmä zo strany pacientov. Konštatuje, že to zasiahne zamestnaných ľudí, ktorí nemajú čas vysedávať v ambulanciách, ako aj nevládnych pacientov, ktorí nevládzu čakať v ordinácii.

Zsolt Simon navrhol, že ak sa zrušia poplatky za prednostné vyšetrenie, mali by sa zrušiť aj poplatky za prednostné vybavenie cestovného pasu či občianskeho preukazu. "Pretože to je verejná správa a na to je dostatok peňazí, len ich netreba rozkradnúť,“ povedal Simon.

Prezidentove veto

To, že prezident vrátil legislatívu, považuje Novotný za odborne správne, vyzval kolegov zo Smeru-SD, aby neprelomili toto veto a MZ následne upravilo legislatívu a zapracovalo pripomienky lekárov i pacientov. "Súhlasím s tým, že MZ chce riešiť poplatky v ambulanciách, ale poďme to riešiť tak, aby to bolo jednoznačné, aby každý vedel, koľko má za čo doplácať,“ konštatoval Novotný.

Poslankyňa Janka Šípošová podľa skúseností z čakární a po stretnutiach s lekármi či zástupcami pacientskych organizácií konštatovala, že neeviduje ani jediný pozitívny názor, ktorý by hovoril, že formulované opatrenia sú správne a sú s nimi spokojní.

Ľudia zákon vítajú

"Bez ohľadu na logiku predloženého zákona sa mi zdá, že ignorujeme záujem občanov ako pacientov, tak i zdravotníkov a ignorujeme zásady nejakého možného dobrého fungovania zdravotníctva, vnášame tým chaos do už aj tak dosť narušeného systému,“ konštatuje Šípošová.

Poslanec Juraj Blanár , ktorý navrhol zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie, naopak tvrdí, že drvivá väčšina ľudí zákon víta. "V tých krajinách, kde nemajú poplatky za objednávanie a za predčasné vyšetrenie, ako fungujú ľudia, ktorí chodia do práce, povedzte mi, ako fungujú tí ľudia, ktorí sú na vozíčku, ktorí majú akútne stavy, ktorých tu tak srdcervúco opisujete, ktorí sú obeťou systému, ktorí ste vytvorili vy,“ pýtal sa Blanár opozičných poslancov. Tvrdí, že o legislatíve sa diskutovalo dva roky a konštatuje, že je jednoznačná, odmieta, že by vnášala chaos.

Krok dopredu

Podľa neho jasne vymedzuje, že poplatky sa nebudú môcť vyberať za tie výkony, ktoré sú plne hradené zo zdravotného poistenia a ktoré boli predmetom zneužívania zo strany lekárov. "My jasne hovoríme, že môže byť vyberaný poplatok iba za výkony, ktoré nie sú preplácané zo zdravotného poistenia,“ konštatoval Blanár. Je to podľa neho krok dopredu. Nevylučuje, že aplikačná prax prinesie ešte nedostatky, ktoré bude treba vyriešiť.

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka podľa jeho vlastných slov prekvapuje to, ako sa na zrušenie prednostného vyšetrenia pozerajú poslanci. "Manažovanie pacienta nie je žiadna jadrová fyzika, lekárom nič nebráni, aby si pacientov podľa objednania jednoducho na ten ktorý termín dali,“ konštatoval minister

Zrušenie poplatku za prednostné vyšetrenie sa do legislatívy dostalo až na Blanárov návrh počas rokovania o novele v parlamente. Asociácia súkromných lekárov vyčítala, že predtým sa o takejto možnosti neuvažovalo a nikto neanalyzoval dopady tohto opatrenia.

Téme sa venuje redaktorka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy