Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na ošetrenie u urológa môžete čakať aj viac ako rok
Zdielať na

Na ošetrenie u urológa môžete čakať aj viac ako rok

SNINA / V sninskom okrese ordinuje len jeden urológ a aj to dva dni v týždni. Tvrdí, že často neobeduje a ošetruje po pracovnej dobe. Niektorí pacienti si na vyšetrenie musia počkať aj rok. A od apríla sa ruší aj možnosť prednostného objednania za poplatok, o ktorom rozhodol parlament.

V sninskom okrese žije takmer 40 tisíc obyvateľov. Ľudia z 33 obcí sú odkázaní na jedného špecialistu, ktorý ordinuje len utorok a štvrtok.

Na vyšetrenie u urológa si pacienti musia počkať aj viac ako rok. "Objednávajú až na rok 2016. Je to nemysliteľné. Človek, ktorý je chorý potrebuje vyšetrenie ihneď," hovorí nespokojný pacient.

Lekár tvrdí, že robí, čo môže

Miestny urológ hovorí, že robí, čo môže. Má ešte jednu ambulanciu v inom okrese. Pacientov vyšetruje aj po pracovnej dobe.

"Najbližší urológ je okrem Sniny v Humennom. Tam ma odbili, že majú veľmi veľa ľudí. Ja to vyšetrenie potrebujem hneď," tvrdí nespokojný pacient.

Pomohla by legislatívna zmena

Podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja Veroniky Fitzekovej by pomohla legislatívna zmena pri posudzovaní počtu lekárov. "Ak by sa tento počet prepočítaval na okres a nie na kraje, ako je tomu teraz," uviedla Fitzeková.

Ministerstvo zdravotníctva ale nad zmenou zatiaľ neuvažuje. "Rozmiestnenie špecialistov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je aj v rukách zdravotných poisťovní," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Pacienti môžu dať podnet poisťovni, aby zvážila, či by nebolo vhodné, aby v regióne pôsobil ďalší urológ. "Majú možnosť podať podnet na Vyšší územný celok, prípadne môžu kontaktovať svoju poisťovňu," dodala Šoltésová. 

Pozrite si reportáž Kataríny Kleknerovej:

Od 1. apríla sa navyše ruší aj  možnosť prednostného objednania na vyšetrenie. Rozhodol o tom parlament. Poplatok od 5 do 15 eur podľa jednotlivých krajov bol podľa poslanca a šéfa žilinskej župy Juraja Blanára nespravodlivý.

Prednostné objednávanie končí

Zákon pôvodne počítal len so zrušením absurdných poplatkov v ambulanciách. Ministerstvo zdravotníctva chcelo zároveň zabrániť tomu, aby lekári mohli vyberať hotovosť od pacientov aj za to, čo preplácajú zdravotné poisťovne.

Zrušenie prednostného objednania sa dostalo do zákona až na základe pozmeňovacieho návrhu poslanca Blanára zo SMER-u.

Zákon, ktorým ministerstvo reguluje poplatky u lekárov, je ale podľa Slovenskej lekárskej komory nedomyslená. Obrátila sa preto na prezidenta Andreja Kisku, aby ho nepodpísal.

Pozrite si reportáž o tom, ako reagujú pacienti na možnosť prednostného objednávania na vyšetrenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy