Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máte príznaky chrípky? Lekári vyzývajú, k nám nechoďte
Zdielať na

Máte príznaky chrípky? Lekári vyzývajú, k nám nechoďte

BRATISLAVA / Každý rok začiatkom februára zvykne na Slovensku chrípka prerásť do epidémie. V Česku očakávajú celoplošnú epidémiu už v tento alebo nasledujúci týždeň.

Počet chorých rastie z týždňa na týždeň a niektoré školy zostanú zatvorené aj po polročných prázdninách. Minulý týždeň sa chrípka vyskytla u takmer 16 tisíc Slovákov.

K lekárovi nechoďte

"Chorobnosť oproti minulému týždňu stúpla o takmer 70 percent," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Priebeh ochorenia je štandardný. Pacienti majú vysoké horúčky, bolesti svalov, kĺbov a hlavy. Pacienti by v začiatočnej fáze ochorenia nemali chodiť k lekárovi. 

"Treba dať symptomatickú liečbu. Tieto infekty nie sú vážne a nemajú vážne komplikácie," uviedla pediatrička Katarína Šimovičová.

Podľa odborníkov len v ojedinelých prípadoch môže pacient dostať následne zápal priedušiek či zápal pľúc.

Noro vírusy

Okrem chrípky predškolákov trápia v poslednom období aj črevné virózy. "Syn to priniesol zo škôlky. Najskôr vracal on, potom manžel a nakoniec ja," hovorí mama chorého škôlkara.

Takzvané norovírusy postihujú stenu žalúdka. Spôsobujú vysoké teploty, zvracanie a hnačky.

Pozrite si priloženú reportáž:

Chrípkové prázdniny

V Prešovskom kraji vyhlásili chrípkové prázdniny v 57 školách, z toho v 32 základných, 19 materských a šiestich stredných školách.

Najviac škôl (15) bolo zatvorených v okrese Prešov, nasledujú okresy Bardejov (13), Vranov (10), Svidník (9).

Počet pacientov na akútne respiračné ochorenia oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástol o 295. Lekári ošetrili minulý týždeň na podobné diagnózy 12 592 chorých. Chrípku malo 1 989 ľudí, nárast za týždeň je takmer 850 pacientov. Najviac chorých bolo do päť rokov.

Mumps na východe Slovenska

Za posledný týždeň pribudli štyri nové prípady mumpsu v obciach Žehňa (okres Prešov) a Nižný Slavkov (okres Sabinov). Na žltačku ochoreli piati ľudia v okresoch Prešov, Bardejov a Snina. Všetci boli hospitalizovaní na infekčnom oddelení v najbližších nemocniciach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy