Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenskom sa šíri chrípka, môže za to počasie
Zdielať na

Slovenskom sa šíri chrípka, môže za to počasie

BRATISLAVA / Pacienti s chrípkou neustále pribúdajú. Paradoxne môže za to pekné počasie. Lekári aj naďalej so všetkou vážnosťou odporúčajú nezdržiavať sa na preplnených a nevetraných miestach. K tomu v čakárňach pribúdajú ešte aj alergici.

Chorých pribúda

Na Slovensku je počet prechladnutých pacientov priam alarmujúci. Oficiálne číslo hovorí až o 46 500 ľuďoch. Avšak mnohí pacienti s chrípkou alebo prechladnutím hneď po prvom kýchnutí nebežia zapĺňať čakárne lekárov.

Niektorých skolila chrípka pred týždňom, iní s ňou bojujú už mesiac. "Najvyššia chorobnosť bola v Žilinskom a najnižšia v Košickom kraji," upresnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Lenka Skalická.

Jarné počasie, slnko a krátke rukávy

Za oknami nás už pokúša jarné počasie a slnko, no počet chorých paradoxne vzrastá. Práve počasie je ale jeden z dôvodov, prečo chorobnosť stúpa.

"Tým, že ráno je 5 či 6 stupňov, slnko svieti, paráda, za oknami to vyzerá fantasticky, nabiehajú krátke rukávy a len svetrík. Avšak po 17tej hodine, keď slnko zapadá, vzduch sa výraznejšie ochladzuje," vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová.

Následne naľahko oblečenému človeku zväčša stačí aj slabý vietor a choroba sa dostaví aj sama. "Pacientom odporúčame, aby prvé tri dni choroby ostali doma. Tým pre seba urobia veľmi veľa, ochorenie bude mať len ľahký priebeh," ozrejmil praktický lekár Peter Lipták.

Na rade sú alergici

Každá minca má dve strany. Ani jarné obdobie nie je výnimkou. Dobrou správou je, že obdobie choroby sa pomaly končí. "Už budeme zaznamenávať len pokles chorobnosti, keďže v apríli končí chrípková sezóna," uviedla hovorkyňa úradu pre verejné zdravotníctvo.

Avšak alergikom začína jedno z najťažších období. "Už máme tie posledné dva-tri týždne nárast pacientov na alergiu na stromy lieskovec, breza, lieska, jelša," priznal alergiológ a imunológ Boris Hruškovič.

Môže nastať alergia v kombinácii s chorobou

Keďže jar prišla trochu predčasne, počet pacientov s akútnymi respiračnými ochoreniami štatisticky bude pravdepodobne klesať. Avšak zdravotných problémov sa zrejme pre prechodné obdobie alergicky ľahko nezbavia.

"Môže sa stať, že pacienti, ktorí majú už svoju peľovú alergiu, môžu do toho mať ešte aj nejaké vírusové alebo bakteriálne ochorenia," uzatvára lekár.

Súvisiace články