Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
eHealth je v skúšobnej prevádzke, takto budeme fungovať bez receptov
Zdielať na

eHealth je v skúšobnej prevádzke, takto budeme fungovať bez receptov

BRATISLAVA / Aké vyšetrenie pacient absolvoval , aké mu boli urobené laboratórne testy, či aké lieky užíva. Toto všetko by mal vidieť lekár online v elektronickej zdravotnej knižke pacienta, ktorá je jedným zo základných prvkov eHealthu - elektronického zdravotníctva.

Zatiaľ sa to bude týkať len vybranej vzorky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov. Ako odznelo v utorok na konferencii Ministerstva zdravotníctva SR, v tomto roku začne skúšobná prevádzka prvých služieb eHealthu.

V plnej prevádzke bude elektronické zdravotníctvo až od začiatku roku 2017. Jeho zavedenie sa už niekoľkokrát posúvalo, naposledy za ministersky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Doposiaľ sa naň vynaložilo 47 mil. eur.

Stačí občiansky preukaz

Do skúšobnej prevádzky budú zapojené desiatky ambulancií, lekární, pacienti, ktorí s tým budú súhlasiť a štyri nemocnice. Konkrétne Nemocnica Sv. Michala v Bratislave, nemocnica v Malackách a dva ústavy srdcovocievnych chorôb, jeden na strednom a druhý na východnom Slovensku. Súčasťou pilotného projektu nebude ani jedna fakultná či univerzitná nemocnica, ktoré sú najväčšími poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

V rámci skúšobnej fázy budú pacientom postačovať aj elektronické občianske preukazy. Všeobecný lekár sa k údajom svojho pacienta dostane automaticky, všetci ostatní lekári budú potrebovať jeho súhlas. "Po zadaní bezpečnostného kódu sa mu zobrazí príslušná elektronická dokumentácia," povedal riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Ľuboš Černý.

Zbytočné vyšetrenia

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor považuje za výhodu eHealthu to, že bude mať zdravotnú dokumentáciu pacientov vcelku.

"Dnes vôbec nevidím, čo sa deje s mojím pacientom. Možno sa mu urobia tri-štyrikrát odbery, možno ide zbytočne aj na röntgen," povedal Pásztor. Ako dodal, problematické je v súčasnosti aj to, že nevie ktoré lieky užívajú jeho pacienti a či nejde o nebezpečné kombinácie.

Ako tvrdí, funkcionalita eHealthu je dôležitá ako pre bezpečnosť pacienta, tak i lekára. Na projekte elektronického zdravotníctva začali pracovať ešte v roku 2008.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy