Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Platiť či neplatiť poplatky u lekára? Linka ministerststva stále vyzváňa
Zdielať na

Platiť či neplatiť poplatky u lekára? Linka ministerststva stále vyzváňa

BRATISLAVA / Už niekoľko dní u nás platí nový zákon o poplatkoch u lekárov a zdá sa, že mnohým nie je jasné, za čo majú a nemajú v ambulanciách platiť. Dokazujú to i telefonáty na linku ministerstva, či otázky, ktoré dostávajú vyššie územné celky i samotné poisťovne. Pokojne sa vám môže stať, že všade dostanete rôzne odpovede. Každý totiž chápe zákon inak.

Linka od prvého apríla prijala viac ako 100 telefonátov. Ak si odrátate sviatočné dni, tak za 5 pracovných dní to je  v priemere 20 telefonátov denne. Najčastejšie sa s radou na ministerstvo obracajú pacienti.

"Od 1. apríla by už nemali platiť žiadne nezmyselné poplatky, okrem prednostného vyšetrenia, ktoré je v prechodnej fáze," hovorí riaditeľka tlačového odboru MZ Zuzana Čižmáriková.

Odvolávajte sa na zákon

Základ je skontrolovať si cenník u lekára a vziať si potvrdenie - na jeho základe potom môžete prípadne podať sťažnosť, ak sa potvrdí, že poplatok si od vás vypýtal neoprávnene.

"Pacientom radíme, že takéto poplatky netreba platiť. Treba sa odvolať na zákon, ktorý platí. Ak tak urobili je dobré, ak o tom majú doklad," dodáva Čižmáriková.

Pacientov na linku prihráva i župa. "Keďže zákon ponúka viacero možných výkladov, takže nedovolíme si robiť výklad úplne všetkého," vysvetľuje Jana Ježíková z odboru zdravotníctva.

Zmena cenníkov

Problém majú okrem pacientov vraj i samotná lekári, keďže z rôznych strán dostavajú rôzne informácie. "Chaos na strane poskytovateľov tam určite je, takisto zdravotné poisťovne nesprávne usmerňujú poskytovateľov, keď im odporúčajú, aby sa obrátili na samosprávny kraj s cieľom schváliť cenníky," pokračuje Ježíková.

Župa cenných neschvaľuje, len kontroluje. Na zmenu cenníkov majú lekári čas ešte do 31. mája. 

Pozrite si reportáž redaktorky Lucie Stráňavovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy