Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za ošetrenie aj päťsto eur. Zákon neurčil STROP povolených poplatkov
Zdielať na

Za ošetrenie aj päťsto eur. Zákon neurčil STROP povolených poplatkov

BRATISLAVA / Výsledok schváleného zákona o poplatkoch u lekára je vraj viac ako rozpačitý. Minister Čislák ale tvrdí, že zákon je dobrý a zrozumiteľný. Prax to nepotvrdzuje. Lekári si totiž môže za výkon, ktorý nehradí poisťovňa, pýtať koľko chcú. Pokojne aj 500 €. Nikto totiž neurčil strop pre povolené poplatky.

Niektoré poplatky u lekárov boli zrušené. Stále ale zostali také, ktoré zaplatiť budeme musieť. Týka sa to najmä tlačív a potvrdení, čo je vraj ďalšou chybou v ministrovom zákone.

"Ministerstvo mali myslieť hlavne na pacienta a dať do zákona strop," ozrejmuje bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. "Poplatky nie sú regulované. Nie je stanovená a ani upravovaná ich výška. Stanovujú si ich sami poskytovatelia zdravotných služieb," dodáva lekár Bratislavského samosprávneho kraja Valerián Potičný.

Minister zdravotníctva sa bráni. "My sme regulovali poplatky ako také, nie ich výšku. Určili sme za čo sa vôbec nemôže vyberať," uviedol Viliam Čislák.

Lekár určuje cenu

V praxi to znamená, že cenník, ktorý má lekár na stene, platí. Vyšší územný celok pritom nekomentuje výšku poplatku, len ich kontroluje.

"My to vôbec neschvaľujeme, výšku poplatku si určuje samotný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti," dodáva Potičný.

Ak sa lekár rozhodne zvýšiť poplatok, žiaden zákon neporuší. "My do ceny, ktorú si lekár určí, nemôžeme zasahovať. Je to mimo našej kompetencie," tvrdí Potičný.

Ceny poplatkov u lekárov si nastavujú poskytovatelia služieb, pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy