Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chaos v poplatkoch u lekárov. Budeme za vyšetrenia platiť alebo nie?
Zdielať na

Chaos v poplatkoch u lekárov. Budeme za vyšetrenia platiť alebo nie?

BRATISLAVA / Lekári tvrdia, že odteraz vyšetrenia ako EKG, sono, či CRP podľa zákona robiť nemôžu, keďže za ne nemôžu pýtať poplatok. Minister zdravotníctva Viliam Čislák ale tvrdí, že môžu v prípade, ak im pacienti zaplatia dobrovoľne.

Ide o výkony, ktoré doteraz lekári robili pre lepšie diagnostiku. Platili sme za ne priamo v ambulancii, pretože  poisťovňa lekárovi tieto vyšetrenia nehradila.

Reč je o kvalitnejších ultrazvukoch, či CRP. Lekári tvrdia, že podľa nového zákona sú im prístroje nanič, keďže zadarmo robiť nebudú.

"Lekár vyšetrenie môže urobiť, ale keďže mu to poisťovňa neuhradí, nebude to robiť. Alebo to bude robiť na dobrovoľnej báze," myslí si exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Dobrovoľná dohoda

Súčasný minister Viliam Čislák ale tvrdí, že ak vyšetrenie pacient chce, má sa dohodnúť s lekárom a zaplatiť. "Ak je výkon nezazmluvnený a po dobrovoľnej dohode medzi lekárom a pacientom, sa môže vyberať poplatok," hovorí.

"Zrejme si neprečítali ďalší odsek zákona, ktorý vyslovene hovorí, že nesmieme podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti touto úhradou," kontruje prezident asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Toto je problém schváleného zákona - každá zo strán si ho vysvetľuje inak.

Ako to bude teda reálne vyzerať pri dohode o dobrovoľnej platbe medzi lekárom a pacientom, si mnohí predstaviť nevedia.

"Lekár povie: môžem vám urobiť EKG, ale musíte mi dobrovoľne darovať desať euro," vysvetľuje Uhliarik.

Je to jednoznačné

Minister napriek tomu trvá na tom, že zákon je jednoznačný a dobrý. Hoci opozícia i lekári tvrdia, že spôsobí akurát chaos, v Smere si myslia niečo iné.

"Myslím si, že keď zákon vojde do praxe, keď bude treba niečo upraviť, vieme to upraviť hocikedy ale možno sa ukáže, že zákon sa aplikuje tak, že bude v poriadku," vyhlásil exminister zdravotníctva Richard Raši.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy