Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Detenčné centrum bude možno o rok, sľubuje ministerstvo
Zdielať na

Detenčné centrum bude možno o rok, sľubuje ministerstvo

BRATISLAVA / Štát už roky nie je schopný vybudovať pre nebezpečných a psychicky chorých špeciálne zariadenie - detenčný ústav. Ministerstvo zdravotníctva pred pár dňami povedalo, že stále rokuje a zriadi komisiu.

Nebezpeční recidivisti s psychickými problémami sú umiestňovaní v existujúcich zariadeniach. Táto skutočnosť sa nepozdáva ani súdnym psychiatrom.

Izolácia páchateľov

"Účelom detencie je následná izolácia páchateľa od spoločnosti, ktorá by mala zabrániť ďalšiemu páchaniu trestnej činnosti. Zdôrazňujem, že páchatelia sú ľudia buď nevyliečiteľne chorí, alebo takí, že sa liečiť nechcú," ozrejmuje súdny psychiater Juraj Lexmann.

Rokovania o zriadení ústavu trvajú už roky. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že táto téma je pre ich rezort prioritou.

SITA

"Je to pre nás prioritou, ale myslím si, že hlavne pre zdravotníctvo by to malo byť, pretože tie psychiatrické zariadenia, kde sa nachádzajú aj nebezpečné osoby, majú veľký problém s tým, aby zabezpečovali bezpečnosť aj samotných pracovníkov," uviedol minister Tomáš Borec.

"Je chyba, že detenčné centrum ešte nebolo zriadené," myslí si poslankyňa Lucia Žitňanská.

Český model

Projekt spadá pod ministerstvo zdravotníctva, no stráženie nebezpečných ľudí má zabezpečovať justícia. Súdni psychiatri si ale myslia, že toto nie je dobrý model.

"Asociácia súdnych psychaitrov je za prvú cestu, kopírovať český model a zákon o výkone detencie, kde je detenčný ústav v gescii ministerstva spravodlivosti," vysvetľuje Lexmann.

Detenčné centrum by sa už čoskoro mohlo začať stavať. "Pri dobrej konštelácii je teoreticky aj prakticky možné, že by sme boli schopní možno takto o rok už začať s výstavbou," uviedol štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Mário Miklóši.

Detenčné centrum je témou už roky, no výstavba sa zatiaľ nezrealizovala, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy