Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lipšic nedokázal pripraviť detenčný ústav
Zdielať na

Lipšic nedokázal pripraviť detenčný ústav

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Poslanec Daniel Lipšic nedokázal pripraviť detenčný ústav pred spustením trestných kódexov a v praxi jednoducho zlyhal, uviedol stanovisko Ministerstva spravodlivosti SR hovorca Michal Jurči.

Poslanec Daniel Lipšic nedokázal pripraviť detenčný ústav pred spustením trestných kódexov a v praxi jednoducho zlyhal, uviedol stanovisko Ministerstva spravodlivosti SR hovorca Michal Jurči.

Okrem iného nebola dostatočná evidencia takýchto prípadov. Preto sa môžu vyskytovať prípady, ktoré majú korene zanedbania v minulosti ako nedávny tragický prípad, keď slovenský pedofil v Čechách najprv zneužil a potom zavraždil malého chlapca, povedal Jurči.

Zavedenie detencie od januára 2006 v praxi podľa rezortu spravodlivosti znamenalo, že už druhého januára 2006 mohli súdy rozhodnúť o umiestnení napríklad nebezpečného pedofila do detenčného ústavu, kde by sa podroboval neustálej liečbe a bol prísne strážený. "Súdy, žiaľ, nemohli takto rozhodnúť, lebo žiaden ústav neexistoval, jednoducho nebol zriadený," konštatoval hovorca.

Zmluva, ktorú podpísal exminister spravodlivosti Lipšic a bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac vo februári 2006, podľa ktorej rezort zdravotníctva zriadi v Sučanoch detenčný ústav, poskytne lekárov, personál a rezort spravodlivosti zabezpečí jeho ochranu, terajšie vedenie ministerstva spravodlivosti považuje za mediálnu náplasť.

"Poukazujeme, že sa tak stalo dva mesiace po tom, ako mal ústav reálne existovať," povedal Jurči. Podľa ministerstva objekt, ktorý rezort zdravotníctva ponúkol na zriadenie ústavu v Sučanoch, už vtedy nevyhovoval podmienkam. Na jeho opravu by bolo potrebné investovať minimálne 200-miliónov korún, upozornil Jurči.

Trestné kódexy boli Národnou radou SR schválené už v roku 2005, o detencii sa vedelo niekoľko rokov predtým a neurobilo sa okrem prázdnych rečí nič, povedal hovorca. Minister spravodlivosti Štefan Harabin od svojho nástupu okamžite splnil podmienky zmluvy a rezort je už dva roky do hodiny schopný zabezpečiť ochranu akéhokoľvek objektu, ktorý bude slúžiť ako detenčný ústav.

Rezort má zoznam osôb, kde by bol podaný návrh na zaradenie do detenčného ústavu. Okrem toho bolo viacero rokovaní aj priamo s bývalým ministrom zdravotníctva Ivanom Valentovičom, rovnako na tento problém Harabin neustále upozorňuje, dodal Jurči.

Detenčný ústav musí podľa hovorcu zriadiť rezort zdravotníctva, "pretože detečný ústav nie je väznica, ale zjednodušene povedané civilné psychiatrické zariadenie s prísnym stupňom stráženia a iba toto zabezpečuje rezort spravodlivosti," uzavrel Jurči.

Zdielať na

Najčítanejšie správy