Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Detenčný úrad pre agresívnych páchateľov tak skoro nebude
Zdielať na

Detenčný úrad pre agresívnych páchateľov tak skoro nebude

Detenčný ústav pre psychicky narušených zločincov na Slovensku nebude. Minimálne určite nie v dohľadnej dobe. Rezorty zdravotníctva a spravodlivosti majú nateraz iné priority. Devianti s úchylkami a agresívni páchatelia tak po odpykaní trestu pôjdu buď na slobodu alebo maximálne na psychiatriu. Tam ale môžu ohrozovať pacientov aj personál.

Pre pacientov s rôznymi úchylkami

Vedeli ste o tom, že už celých sedem rokov máme na Slovensku detenčný úrad pre páchateľov s rôznymi nebezpečnými úchylkami? Je to tak! Máme! Ale zatiaľ iba na papieri.

Ústav, na ktorom sa dohodli ešte exministri druhej Dzurindovej vlády Daniel Lipšic a Rudolf Zajac, doteraz k životu nepriviedla žiadna z garnitúr. Podľa posledných plánov mal fungovať v jednej z rozostavaných budov psychiatrie v Hronovciach. Projekt napokon vlani skrachoval pre rôzne námietky uchádzačov.

Výstavbu neurýchlila ani krutá smrť 9-ročného Jakuba Šimánka. Znásilnil ho a zavraždil slovenský deviant Antonín Novák, ktorý sa po prepustení z väzenia a psychiatrickom liečení dostal na slobodu a odcestoval do Česka. Detenčné centrum by pritom malo páchateľov s nebezpečnými úchylkami izolovať aj po odpykaní trestu až dovtedy, kým prestanú byť nebezpeční.   

Ministerstvá nemajú peniaze

Zatiaľ je však projekt detenčného ústavu na bode mrazu, ministerstvo zdravotníctva ho chce presunúť pod rezort spravodlivsti. "Ministerstvo spravodlivosti považuje zriadenie detenčného ústavu za dôležité, momentálne však na to nie sú peniaze," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Odborníci tvrdia, že na psychiatriách chýbajú aj takzvané bezpečnostné oddelenia, na ktorých by sa liečili len agresívni a nebezpeční pacienti. Na Slovensku by pre nich údajne stačilo 100 lôžok. "Starostlivosť o týchto pacientov je veľmi často na úkor bežných pacientov, ktorí by sprísnený režim nepotrebovali," myslí si riaditeľ psychiatrie v Hronovciach Marek Zelman.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy