Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Väzni po amnestii? Sú bez práce, podpory, šance sa zamestnať...
Zdielať na

Väzni po amnestii? Sú bez práce, podpory, šance sa zamestnať...

Už takmer 800 odsúdených k dnešnému dňu dýcha čerstvý vzduch na slobode. Spoza väzenských múrov im pomohla nedávna prezidentova amnestia. Niektorí sa už pre drobné delikty medzičasom ocitli späť za mrežami. Iní sa postupne hlásia na úradoch práce. Skutočne zamestnať sa ale majú po výkone trestu veľký problém....

Nebyť rodiny...

"Zamestnávateľ, keď vidí, že je niekto odsúdený, nehrozí!... Na pracovnú podporu nárok nemáte, došiel ste z výkonu trestu. Na sociálnu podporu budete mať nárok, ale to zase trvá dva mesiace. A čo tie dva mesiace?"

Takto sa vyjadruje o situácii ex-väzňov jeden z nich, Radko. Sám tvrdí, že je vlastne vo väzenskom dôchodku. Amnestovaným väzňom ale nezávidí. Hoci si už čo-to odskákal, nebyť rodiny, nepostaral by sa oňho nikto.

Nárok majú na resocializačný príspevok

Na ústredí úradov práce ešte v týchto dňoch nevedia presné číslo, koľko ľudí sa im z amnestovaných na jednotlivých úradoch po Slovensku prihlásilo. Mali to urobiť do ôsmich dní po prepustení. Tak mohli požiadať o takzvaný resocializačný príspevok.

"Je to jednorázová suma vo výške maximálne 40 percent životného minima. Na poskytnutie tohto príspevku sa zvažujú celkové finančné okolnosti človeka. To znamená, či vo výkone trestu aj pracoval," informoval hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman.

Problém zamestnať sa

Evidencia na úrade práce navyše prepusteným zabezpečí zaplatenie zdravotnej poistky, inak si ju musia hradiť sami. Podľa Radka však platí pravidlo - ak nemáte známosti, robotu vám nedá nikto. Najmä keď na pohovore príde reč na register trestov. "Potom povedia, no ale vy ste trestaný..."

Oficiálne číslo, koľko takýto prepustený nezamestnaný väzeň stojí daňových poplatníkov, neexistuje. Kým bol za mrežami, jeho ročné väzenie vyšlo na viac ako 12 tisíc eur.

Téme sa venuje Samuel Migaľ. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy