Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Po amnestii sa na slobodu dostali aj sexuálni delikventi
Zdielať na

Po amnestii sa na slobodu dostali aj sexuálni delikventi

Prezident Ivan Gašparovič svojou, v poradí už druhou amnestiou, umožnil dostať sa na slobodu aj trestancom, ktorí boli odsúdení za trestný čin sexuálneho zneužívania. TV JOJ získala tieto oficiálne informácie z relevantného zdroja - od Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Trestný poriadok tvrdí, že spáchania trestného činu sexuálneho zneužívania sa dopustí ten, kto vykoná súlož s osobou mladšou ako 15 rokov, alebo kto takú osobu iným spôsobom sexuálne zneužije. 

"Na základe rozhodnutia príslušných okresných súdov bolo z výkonu trestu odňatia slobody prepustených aj 9 odsúdených, ktorí sa vo výkone trestu nachádzali za skutky súvisiace so sexuálnym zneužívaním," konštatuje Adrián Baláž, hovorca Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Verejnosť by vraj nemala byť amnestiou pohoršená

Prezident Ivan Gašparovič verí, že odsúdení, ktorí sa udelením amnestie dostali z výkonu trestu na slobodu, si jeho prezidentské gesto zoberú k srdcu a viac sa do väzenia už vrátiť nebudú musieť. Pre TV JOJ to predpoludním povedal hovorca hlavy štátu. "Prezident je presvedčený o tom, že udelil amnestiu v takom rozsahu, aby sa verejnosť nad jeho rozhodnutím pohoršovať nemusela," poznamenal Marek Trubač.

Sexuálni delikventi sú hrozbou...

Krádeže, marenie výkonu úradného rozhodnutia, podvod, nebezpečné vyhrážanie, porušovanie domovej slobody - to sú najčastejšie tresty, pre ktoré sa odsúdení amnestiou dostali predčasne na slobodu. Fakt, že prezident nedal slobodu tým najťažším zločincom, a jeho amnestia nebola benevolentná, tak zatieňuje práve prepustenie spomínaných trestancov odsúdených za závažný zločin sexuálneho zneužívania.

Prezident Gašparovič je ale údajne z rozsahom amnestie spokojný. "Ide o ústavné právo, ktoré je v súlade aj s ústavným právom drvivej väčšiny európskych krajín," konštatuje Jana Zlatohlávková, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.

... a pochopil to aj Václav Havel

Najrozsiahlejšiu amnestiu v novodobej histórii vyhlásil československý prezident Václav Havel. Amnestia sa v roku 1990 vzťahovala aj na nebezpečného muža. Ten  krátko po prepustení z väznice znásilnil len niekoľkomesačné dieťa v pražskej nemocnici.   

Téme sa naďalej venuje Rasťo Striško. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy