Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prezident vyhlási amnestiu. Koho sa dotkne? To tají
Zdielať na

Prezident vyhlási amnestiu. Koho sa dotkne? To tají

Prezident Ivan Gašparovič sa pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenska rozhodol odpustiť tresty formou amnestie. Rozhodnutie nadobudne účinnosť zajtra 2. januára 2013. Zatiaľ nie je jasné, koho sa dotkne.

Rozsah? Zatiaľ s otáznikom

"O rozsahu amnestie podľa článku 102, odseku 1., písmena j.) budeme informovať po jej udelení," informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Podľa spomínaného článku ústavy prezident "odpúšťa a zmierňuje tresty uložené súdmi v trestnom konaní a zahládza odsúdenie formou individuálnej milosti alebo amnestie".

Amnestia vs. milosť

Gašparovič tento rok využil svoju ústavnú právomoc udeliť milosť zatiaľ dvakrát. Omilostil muža, ktorý bol odsúdený na jeden rok pre trestný čin dezercie, a matku záškoláka, odsúdenú na šesť mesiacov pre neospravedlnené vymeškané vyučovacie hodiny jej syna.

Gašparovič od januára dostal viac ako 300 žiadostí o milosť. Informuje o tom internetová stránka www.prezident.sk.

Napriek tomu, že prezident dostáva stovky žiadostí o milosť, každoročne ich udelí len zopár. Minulý rok dostal 395 žiadostí, udelil však len jednu milosť. Od januára tohto roku dostal 332 žiadostí, milosť zatiaľ udelil dvakrát.

Cinkota bez šance?

Amnestia rezidenta, často zamieňaná s milosťou, sa udeľuje plošne na presne určené trestné činy. Prezident sa ju rozhodol udeliť zatiaľ len raz, a to pri príležitosti prvého zvolenia do úradu prezidenta 18. júna 2004.

Gašparovičov predchodca Rudolf Schuster počas výkonu funkcie udelil dve amnestie. Prvú po nástupe do úradu 14. júla 1999 a druhú 14. decembra 2000 pri príležitosti končiaceho sa jubilejného roka. Teraz má na stole napríklad žiadosť na omilostenie herca Dušana Cinkotu. Ten dostal osem rokov za drogy.

Otázne je, či sa ho nedotkne napríklad aj aktuálna amnestia... Gašparovič už čo-to naznačil, pozrite si video.

Téme sa venuje Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy