Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
753 odsúdených už opustilo brány väzníc
Zdielať na

753 odsúdených už opustilo brány väzníc

Stovky väzňov sa dostali na slobodu. Rozhodol o tom prezident Gašparovič, ktorý vyhlásil amnestiu. Urobil tak v čase 20. výročia samostatnej Slovenskej republiky. Viacerí väzni sú už na slobode, ďalší sa dostanú von už čoskoro. Musia však splniť prísne podmienky.

Sudcovia museli rozhodnúť do polnoci

Slovenské väznice opustilo v stredu 753 odsúdených, ktorých sa týkala prezidentská amnestia. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

V stredu, keď nadobudlo účinnosť rozhodnutie prezidenta udeliť amnestiu, posudzovalo 60 sudcov po celom Slovensku podmienky amnestie v jednotlivých prípadoch odsúdených. Do polnoci museli rozhodnúť o všetkých odsúdených vo výkone trestu odňatia slobody.

Dostať na slobodu by sa malo 1200 ľudí

V ďalšej fáze použitia amnestie sa bude rozhodovať o všetkých podmienečne odsúdených a o tých, ktorí sú síce právoplatne odsúdení, ale ešte nenastúpili do výkonu trestu. Táto fáza môže trvať dlhšie, keďže súdy si v najbližšom období budú chystať a pripravovať jednotlivé spisy.

Prezident amnestiou odpúšťa tresty odňatia slobody, ktorých výkon je podmienečne odložený, odpúšťa nevykonané tresty uložené mladistvým a väzňom v ústavoch s minimálnym stupňom stráženia, ktorí nedostali viac ako 18 mesiacov. Odpúšťa tiež tresty vyhostenia uložené ešte pred 1. augustom 2004 ľuďom, ktorí sú v súčasnosti občanmi iných štátov Európskej únie. Hlava štátu odpúšťa aj nevykonané tresty odňatia slobody za vojenské trestné činy spáchané vojakmi v povinnej základnej vojenskej službe či v povinnej náhradnej vojenskej službe. Nevzťahuje sa to však na tých, ktorých odsúdili za trestné činy porušovania práv vojakov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy